ГоловнаСвіт

Учені успішно випробували біонічне око, імплантоване людині

Дослідники сподіваються, що при подальшому вдосконаленні конструкції їм вдасться домогтися повної незалежності людей, які втратили зір.

Учені успішно випробували біонічне око, імплантоване людині
Бионический глаз
Фото: bionicvision.org.au

Австралійські вчені провели випробування біонічного ока, вживленого пацієнтці місяць тому.

Цей пристрій складається з імплантованого в сітківку ока мікрочипа, оснащеного 24 електродами. Сигнали до нього надходять невеликим проводом від своєрідного ресивера, вживленного за вухом.

Цей, поки що штучний, рецептор підключено безпосередньо до комп'ютера, він отримує від нього сигнали і передає їх мікрочипу. З'єднувальний провід підходить прямо до судинної оболонки ока, розташованої відразу за сітківкою.

Медики стверджують, що сама по собі операція імплантації проста, і її може легко освоїти будь-який кваліфікований хірург у будь-якій країні світу.

"Пристрій стимулює здорові клітини сітківки за допомогою електричних імпульсів, які потім передаються в мозок, створюючи зображення, - пояснює лікар Пенні Аллен, хірург, який проводив імплантацію. - Обладнання частково відновлює зір, дозволяючи пацієнтові розрізняти контрастні зображення, наприклад, межі темних і світлих об'єктів".

Через місяць після операції дослідники провели перші випробування біонічного ока й отримали чудові результати. Під час перших тестових підключень жінка змогла розрізнити темні та світлі форми і лінії, а також побачити обриси предметів.

Дослідники сподіваються, що під час подальшого нарощування кількості електродів, додавання відеокамери та вдосконалення конструкції їм вдасться домогтися повної мобільності й незалежності для людей, які втратили зір.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram