ГоловнаСвіт

Парламент М'янми ухвалив закон про інвестиції

Останнє слово за президентом Тейном Сейном.

Парламент М'янми ухвалив закон про інвестиції
Тейн Сейн
Фото: EPA/UPG

Парламент М'янми ухвалив довгоочікуваний закон про іноземні інвестиції в п'ятницю, однак остаточне рішення має ухвалити президент країни Тейн Сейн, який раніше не схвалив зміни, внесені законодавцями.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Закон було ухвалено сьогодні", - заявив представник нижньої палати парламенту Тейн Ньюн.

За словами Ньюна, однією з суттєвих змін, внесених законодавцями, була відмова від вимоги, щоб іноземні інвестори вкладали $5 млн у стартовий капітал при створенні спільних підприємств з місцевими партнерами.

Після того, як 18 місяців тому військовий режим поступився місцем квазі-цивільному уряду, іноземні фірми вишикувалися в чергу, щоб потрапити до М'янми. Демократичні реформи в азіатській державі призвели до того, що західні країни призупинили або скасували раніше накладені санкції. Зараз більшість іноземних компаній очікують ухвалення закону про інвестиції, запропонованого в парламенті ще п'ять місяців тому. Затримка ухвалення закону пов'язана з тим, що помічники президента вважають деякі зміни, внесені парламентом, протекціоністськими. Адміністрація президента стверджує, що ці зміни можуть відлякати іноземні компанії на користь корумпованих капіталістів, які управляли економікою М'янми під час правління військової хунти і досі представляють реальну силу.

Початковий проект закону накладав обмеження на 13 секторів, серед яких промислове виробництво, сільське господарство і скотарство, що обмежувало інвестиції іноземних фірм максимумом в 49%. За словами Ньюна, тепер цей максимум становить 50%. Зараз подробиць про інші зміни немає.

Член Національної економічної і соціальної консультативної ради, який побажав залишитися анонімом, сказав: "Я думаю, що ці позитивні зміни будуть прийнятні для президента, і він може ухвалити цей закон у понеділок".

Раніше джерела повідомляли агентству Рейтер, що Тейн Сейн хотів знизити вимоги щодо стартового капіталу і збільшити частку іноземної участі у спільних підприємствах.

Якщо президент як і раніше буде незадоволений пропозиціями, проект закону на деякий час "зависне", оскільки парламент перебуватиме на канікулах до третього тижня жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram