ГоловнаСвіт

США закликають Ірак перевіряти іранські авіарейси

Американці звинувачують Іран у постачанні зброї до Сирії.

США закликають Ірак перевіряти іранські авіарейси
Фото: planet-iran.com

Американські чиновники закликають Ірак перевіряти іранські літаки, оскільки підозрюють Іран в поставках зброї військам президента Сирії Башара Асада, конфлікт якого з опозицією становить загрозу для сусідів Сирії.

Про це повідомляє Reuters.

Уряд прем'єр-міністра Іраку Нурі аль-Малікі підтримує дружні зв'язки з головним союзником Асада Іраном, який виступає проти вимог з боку сунітських арабських країн Перської затоки про відставку Асада.

Три відомі американськи сенатори, які зустрілися з аль-Малікі в Багдаді, заявили, що відносинам Іраку з Вашингтоном буде завдано шкоди, якщо уряд країни дозволив Ірану використовувати свій повітряний простір для доставки зброї до Сирії. Один американський чиновник також закликав Багдад відстежувати іранські авіарейси.

"Якщо це виявиться правдою, це дійсно може дещо вплинути на іраксько-американські відносини. Річ у тому, що вони (Ірак - ред.) мають право наказати літаку приземлитися, якщо вважатимуть, що він порушує їх повітряний простір", - сенатор Джон Маккейн сказав Reuters.

За словами Маккейна, аль-Малікі сказав американським законодавцям, що досі у них немає доказів про постачання зброї з Ірану до Сирії.

Офіційний представник Держдепартаменту США Патрік Вентрел заявив у середу, що Ірак несе відповідальність за реалізацію заходів щодо запобігання поставкам зброї з Ірану через свій повітряний простір.

"Найпростіший спосіб, на наш погляд, це вимагати приземлення цих літаків і перевіряти їх на території Іраку", - зазначив він.

Ірак, який побоюється, що сирійський конфлікт може порушити крихку рівновагу між його шиїтською, сунітською та курдською партіями, заявляє, що не підтримує жодну зі сторін сирійського конфлікту.

Оскільки з моменту падіння режиму Саддама Хусейна в Іраку немає реальних військово-повітряних сил, Ірак заявляє, що не може захистити свій повітряний простір. Однак іракські чиновники стверджують, що у них немає ніяких доказів того, що Іран поставляє Сирії зброю, боєприпаси та іншу військову техніку.

"Прем'єр-міністр підтвердив, що позиція Іраку полягає в тому, щоб запобігти проходженню зброї або чого-небудь, пов'язаного з військовою діяльністю. Він готовий шукати докази (порушень - ред.)", - заявив радник аль-Малікі Алі аль-Муссаві .

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram