ГоловнаСвіт

Сотні афганських солдатів затримано та звільнено

Військовослужбовців звинувачують у зв'язках із повстанцями.

Сотні афганських солдатів затримано та звільнено
фото из архива
Фото: EPA/UPG

Афганська армія затримала або звільнила сотні солдатів, яких запідозрили у зв'язках із повстанцями, у зв'язку з намаганнями Міністерства оборони Афганістану знизити число так званих інсайдерських атак, які підривають довіру між афганцями та їхніми союзниками.

Про це повідомляє Reuters.

Генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен висловив серйозну занепокоєність щодо нападів, унаслідок яких жертвами афганських військовослужбовців стали не менш ніж 45 солдатів НАТО, в тому числі 15 осіб, яких убито 15 серпня. Минулого року в Афганістані було вбито 35 солдатів НАТО.

"Сотні людей було звільнено або затримано, коли з'ясувалося, що вони пов'язані з повстанцями. В деяких випадках у нас були докази проти них, а в інших - просто підозра", - заявив прес-секретар Міноборони Захір Азімі журналістам у Кабулі.

"Використання військової форми проти іноземних сил викликає серйозне занепокоєння не тільки Міністерства оборони, але й усього афганського уряду", - сказав Азімі, додавши, що президент Хамід Карзай наказав афганським силам розробити способи, щоб припинити інсайдерські атаки.

Азімі відмовився сказати, чи пов'язані затримані та звільнені солдати з угрупованнями талібів на півдні та сході. За його словами, вони були "з усіх куточків країни". Він також сказав, що його відомство розпочало розслідування нападів у майже двохсоттисячній афганській армії, які також називають "атаками зелених на синіх" атак, шість місяців тому.

Расмуссен в інтерв'ю Reuters цього тижня заявив, що НАТО, яке проводить підготовку армії і поліції, посилило процедуру перевірки, щоб відразу відсіювати підозрілих новобранців і, якщо це необхідно, готовий зробити подальші кроки. Проте він не повідомив, про які саме кроки йдеться.

Між тим, напруження зростає. Після вбивства трьох австралійських солдат афганським сержантом на півдні країни минулого тижня почалася операція з упіймання вбивці, що стало причиною обміну погрозами між Канберрою і Кабулом.

Афганська національна поліція, що складається з 150 тисяч чоловік, члени якої також здійснюють напади на солдатів НАТО, діє окремо від армії при Міністерстві внутрішніх справ.

Нагадаємо, у неділю США оголосили про призупинення навчання афганської поліції, через напади представників правоохоронних сил Афганістану на військовослужбовців НАТО, що почастішали останнім часом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram