ГоловнаСвіт

У Мексиці заарештовано лідера наркокартелю

Пенья Ньєто продовжить кампанію проти наркотрафіку.

У Мексиці заарештовано лідера наркокартелю
Энрике Пенья Ньето
Фото: www.globalmedia.mx

У Мексиці в північно-східному штаті Тамауліпас було заарештовано лідера картелю Затоки Маріо Карденаса, відомого на прізвисько "Товстун", повідомляє Reuters.

Хоча затримання відбулося ще в понеділок, інформація про затримання Карденаса морськими піхотинцями з'явилася тільки зараз.

"Захоплення було проведено після операції піхоти в Альтамірі, штат Тамауліпас, коли Карденас розмахував зброєю біля входу в будівлю", - заявив представник Військово-морського флоту Мексики віце-адмірал Хосе Луїс Вергарасе.

Про те, чи пред'явлені Карденасу Гуйєну які-небудь звинувачення і чи планує влада Мексики його екстрадувати до США, не повідомляли. Як нагадує агентство, наркобарон вже затримувався правоохоронними органами 1995 року. До 2007 року він відбував термін за участь в організованій злочинності та торгівлю наркотиками.

Карденас очолив картель Затоки 2010 року, коли його брата Антоніо, "Тоні-урагана", вбили в перестрілці з мексиканським військовими. Пізніше це стало причиною розколу наркокартелю і створення нового картелю "Зетас". Після цього вплив картелю Затоки помітно ослаб, оскільки він веде боротьбу з конкуруючим картелем "Зетас".

"Це, звичайно, удар по картелю, але історично нових лідерів прослуховують дуже швидко", - заявив дослідник з питань безпеки з Університету Північного кордону Мексики Вісенте Санчес.

Санчес зазначив, що ще зарано говорити про те, як захоплення Карденаса вплине на баланс сил між картелем Затоки і "Зетас".

За словами чиновників, Карденаса було затримано зі зброєю, боєприпасами, близько 10 тисяч песо і чотирима маленькими конвертиками з кокаїном.

Нагадаємо, 2006 року екс-президент Мексики Феліпе Кальдерон пообіцяв розібратися з проблемою наркотрафіку, яка за останні шість років забрала близько 55 тисяч життів. Нещодавно обраний президент Пенья Ньєто пообіцяв продовжувати справу Кальдерона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram