ГоловнаСвіт

Азербайджан порушив свої зобов'язання перед Угорщиною, - ЄС

Дії Баку загрожують крихкій стабільності в регіоні.

Азербайджан порушив свої зобов'язання перед Угорщиною, - ЄС

Азербайджан відмовився від зобов'язань, взятих перед Угорщиною в зв'язку з екстрадицією Раміля Сафарова, що відбував довічне ув'язнення за вбивство вірменського військовослужбовця.

Про це заявила прес-секретар верховного представника ЄС із зовнішньої політики Кетрін Ештон Майя Косьянчич.

"Євросоюз вимагає від азербайджанської влади пояснень у зв'язку зі звільненням Сафарова, який 2004 року вбив вірменського офіцера Гургена Маркаряна через те, що, за його словами, той образив прапор Азербайджану", - повідомила вона.

За словами Косьянчич, дії Баку загрожують крихкій стабільності в регіоні.

Нагадаємо, 31 серпня азербайджанського офіцера Раміля Сафарова, засудженого до довічного ув'язнення в Угорщині за вбивство вірменського військового, було екстрадовано на батьківщину в рамках підписаної як Будапештом, так і Баку конвенції, яка дозволяє ув'язненим відбувати строк покарання у себе на батьківщині. Однак відразу ж після прибуття в Азербайджан Сафарова було помилувано президентом країни Ільхамом Алієвим.

Президент Вірменії Серж Саргсян офіційно заявив про припинення дипломатичних відносин з Угорщиною, назвавши екстрадицію злочинця серйозною помилкою. Угорщина у свою чергу заявила протест владі Азербайджану, виступивши категорично проти рішення Баку про помилування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram