ГоловнаСвіт

Країни-донори нададуть Ємену допомогу в розмірі $6,4 млрд

Розмір допомоги перевищив очікування уряду близькосхідної держави.

Країни-донори нададуть Ємену допомогу в розмірі $6,4 млрд

Група міжнародних донорів зобов'язалася виділити Ємену допомогу в розмірі $6,4 млрд, щоб допомогти бідній країні відновитися після політичних заворушень і операцій "Аль-Каїди" в регіоні.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на джерело у Світовому банку.

Зараз в Ємені відбувається перехід до демократії. У лютому 2012 року, після завершення 33-річного правління колишнього президента Алі Абдалли Салеха, президентом країни, відповідно до умов угоди з сусідніми країнами за підтримки США і ООН, став Абд Рахман Мансур Хаді. Угода передбачає вибори 2014 року.

Президент Ємену Абд аль-Рахман Мансур аль-Хаді, який вступив на посаду в лютому цього року, після передачі влади заприсягнув викоренити єменську філію "Аль-Каїди".

"Розмір допомоги становить $6,396 млн, для короткострокового і часткового довгострокового фінансування", - заявив віце-президент Світового банку з Близького Сходу і Північної Африки Інгер Андерсен на нараді країн-донорів в Ер-Ріяді.

Ця сума включає $3,25 млрд допомоги, раніше обіцяної Саудівською Аравією, з яких в центральний банк Ємену було виплачено кредит у розмірі $1 млрд.

США, які хочуть запобігти поширенню нестабільності з Ємену в багату нафтою Саудівську Аравію, заявили, що готові надати допомогу в розмірі $345 на гуманітарні цілі, зміцнення безпеки, а також сприяння розвитку Ємену цього року. Крім того, Великобританія надасть Ємену грант у розмірі 196 млн фунтів ($312 млн).

Розмір допомоги, яку країни-донори пообіцяли надати бідній країні, перевищує власну оцінку Ємену про розмір допомоги, яка знадобиться країні до проведення виборів.

В офіційній заяві єменського Міністерства з планування та міжнародного співробітництва говориться, що до 2014 року країні буде потрібно $300 млн для мирної передачі влади, $445 млн для забезпечення безпеки, $3,5 млрд на гуманітарні проекти та реконструкцію, а також $470 млн для стабілізації економіки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram