ГоловнаСвіт

У ПАР почалися заворушення на золотих шахтах

Поліція застосувала сльозогінний газ для придушення заворушень.

У ПАР почалися заворушення на золотих шахтах
Фото: joehiggins.ie

У ПАР поліція застосувала сльозогінний газ і гумові кулі для розгону страйкуючих шахтарів на золотій шахті поблизу Йоханнесбурга в понеділок.

Про це повідомляє Reuters.

Нові заворушення спалахнули слідом за заворушеннями на платиновій шахті в Марикані, що належить компанії Lonmin - виробнику платини №3 у світі. Жертвами заворушень стали 44 людини, 34 з яких були застрелені поліцією. Стрілянина на шахті Марикана стала шоком для Південної Африки і затьмарила образ найбільшої економіки континенту, оскільки порушення трудових відносин на шахтах стало очевидним.

У ПАР близько 80% розвіданих запасів платини. Ціна на дорогоцінний метал, який використовується в ювелірних виробах і автопромі, зросла більш ніж на 10% відтоді, як стався спалах насильства.

В інциденті, який стався в понеділок, власник золотих шахт компанія Gold One International Ltd повідомила, що близько 60 робітників на шахті Modder East почали страйк, вимагаючи підвищення зарплат. Пізніше половина робітників шахти не відзвітувала за зміну.

"Група (страйкуючих) відмовилася розійтися. Південноафриканська поліція змушена була застосувати сльозогінний газ і гумові кулі для розгону групи", - говориться в заяві компанії.

Прес-секретар поліції Пінкі Тсіньяне сказала, що в результаті інциденту, який вона назвала "перестрілкою між протестуючими колишніми шахтарями, шахтарями та охоронцями", чотири людини отримали поранення.

"Поліція розслідує справу про замах на вбивство. Ми розуміємо, що екс-гірники напали на шахтарів, які прийшли на роботу цього ранку", - сказала вона, додавши, що поліція здійснила чотири арешти.

Крім того, вже третій день триває інший страйк, причиною якого стали аналогічні соціальні умови. У несанкціонованому страйку на золотій шахті KCD East беруть участь близько 12 з 46 тисяч співробітників компанії Gold Fields, яка є виробником золота №4 у світі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram