ГоловнаСвіт

У М'янмі відбулася демонстрація проти мусульман

Ченці несли плакати з гаслами на підтримку президента і критикують посланця ООН.

У М'янмі відбулася демонстрація проти мусульман
Буддистские монахи на демонстрации
Фото: etoday.ru

Буддистські ченці 2 вересня провели демонстрацію в М'янмі, виступивши на підтримку пропозиції президента країни Теїна Сеїна депортувати або помістити в табори мусульман рохінджа.

Ченці, що вийшли на демонстрацію в місті Мандалай, несли плакати з гаслами, що підтримують президента М'янми і критикують посланника ООН Томаса Ойєа Кінтана за його виступи на захист мусульман рохінджа.

За оцінкою одного з учасників демонстрації, ченця на ім'я Вірата, на вулиці Мандалая вийшли близько 5 тисяч ченців. За його словами, мета демонстрації - показати всьому світові, що рохінджа не належать до етнічних угруповань М'янми. Він також додав, що демонстрації повинні тривати ще два дні і відбутися також і в інших містах М'янми.

У М'янмі, де переважає буддизм, раніше вже відбувалися сутички буддистів і мусульман рохінджа. Так, у червні 2012 року після етнічних сутичок, спровокованих вбивством мусульманами буддистської жінки, загинули понад 80 осіб з обох сторін. Близько 90 тисяч мусульман залишили свої будинки в М'янмі, після чого представники ООН звинуватили владу М'янми в репресіях і порушенні прав людини щодо рохінджа. Влада М'янми з пред'явленими звинуваченнями не погодилася.

Пізніше, в липні 2012 року, Теїн Сеїн опублікував на своєму офіційному сайті відповідь правозахисникам ООН, де заявив, що не може прийняти в свою країну рохінджа, які "нелегально в'їхали" і не належать до етнічних угруповань М'янми, і запропонував депортувати їх або помістити в спеціальні організовані ООН табори.

У М'янмі живуть близько 800 тисяч мусульман рохінжда. Вони говорять на діалекті, що близький до поширеної в сусідньому Бангладеші бенгальської мови. У Бангладеші проживає всього близько 300 тисяч мусульман рохінджа. Уряд М'янми вважає рохінджа нелегальними іммігрантами з Бангладеш. За даними ООН, рохінджа - одне із найбільш переслідуваних національних меншин у світі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram