ГоловнаСвіт

У Камбоджі заарештовано одного з творців The Pirate Bay

Ресурс вважають одним із найбільших торент-трекерів в інтернеті, він входить у топ-100 найбільш відвідуваних інтернет-сайтів у світі.

У Камбоджі заарештовано одного з творців The Pirate Bay
Готтфрид Свартхольм и Петер Сунде
Фото: culture.compulenta.ru

Одного із творців торент-трекера The Pirate Bay Готтфріда Свартхольма затримали в Камбоджі. За деякими даними, Свартхольм жив у столиці Камбоджі Пномпені останні кілька років.

Причини арешту Свартхольма невідомо, повідомляють тільки, що його затримали через "злочини у сфері інформаційних технологій" за запитом шведської поліції. Представник поліції Пномпеня заявив, що в Камбоджі немає угоди про екстрадицію злочинців із Швецією, тому доля Свартхольма поки невідома.

2009 року Готтфріда Свартхольма було засуджено шведським судом до року в'язниці та великого штрафу за порушення авторських прав. Як і троє інших засновників The Pirate Bay, засуджених разом із ним, Свартхольм оскаржив вирок, але, на відміну від них, не з'явився на слухання. У зв'язку з цим суд затвердив первинний вирок, і коли Свартхольм не з'явився до початку відбування терміну покарання, Швеція оголосила його в міжнародний розшук.

Раніше повідомляли, що Свартхольм страждав через якусь важку хворобу, яка завадила йому з'явитися до суду на слухання справи за апеляцією. Коли проходили слухання, він, за деякими даними, перебував у лікарні в Камбоджі й не міг її покинути за станом здоров'я.

Чотирьох засновників The Pirate Bay Готтфріда Свартхольма, Фредеріка Нейжа, Петера Сунде та Карла Лундстрема - засудили до року ув'язнення кожного і загального штрафу на суму 6,9 мільйона доларів за порушення авторських прав, пов'язаних із діяльністю створеного ними ресурсу. Нейж, Сунде та Лундстрем згодом успішно оскаржили вирок і домоглися його скорочення на терміни від двох до восьми місяців. Тим не менш, відбувати покарання вони ще не почали: влітку 2012 року вони звернулися зі скаргою на вирок до Європейського суду з прав людини.

Ресурс The Pirate Bay вважають одним із найбільших торент-трекерів в інтернеті, він входить у топ-100 найбільш відвідуваних інтернет-сайтів у світі. Правовласники, які називають трекер розсадником піратства, багато років намагаються закрити його, але поки що безуспішно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram