ГоловнаСвіт

Іран пообіцяв Асаду допомогу в разі нападу США

У травні 2012 року представник Корпусу вартових ісламської революції визнав, що Тегеран таємно відправляв війська в Сирію.

Іран пообіцяв Асаду допомогу в разі нападу США
Фото: veved.ru

Іран надасть допомогу Сирії в разі, якщо США ухвалять рішення про завдання удару по позиціях Башара Асада.Про це 1 вересня заявив Мохаммед Алі Асуді, голова комітету з культури і пропаганди Корпусу вартових ісламської революції.

Як заявив Асуді, якщо Вашингтон ухвалить "дурне" рішення про початок військової операції в Сирії, Іран та інші союзники Дамаска будуть змушені вжити "відповідних заходів", які "приведуть до фіаско США". Асуді не уточнив, про які саме заходи йдеться, однак пояснив, що вони будуть прийняті відповідно до двосторонньої військової угоди.

Як зазначає Reuters, угоду про взаємодопомогу в разі необхідності захисту від зовнішніх ворогів Іран і Сирія підписали 2006 року, проте її подробиці не повідомляли. Чи існують якісь інші двосторонні військові договори, також не зрозуміло.

Reuters також повідомляє, заяви Асуді спочатку з'явилися на стрічці іранського проурядового агентства Young Journalists Club, однак згодом їх видалили. Попри це, їх уже встигли поширити кілька інших іранських новинних сайтів.

У Сирії протягом 18 місяців триває протистояння режиму Башара Асада та його супротивників. Наприкінці серпня 2012 року президент США Барак Обама заявив, що Вашингтон розгляне можливість здійснення військової операції проти Сирії, якщо уряд Асада застосує проти повстанців хімічну зброю.

Іран є однією з небагатьох держав близькосхідного регіону, яка послідовно підтримує режим Башара Асада. У травні 2012 року представник Корпусу вартових ісламської революції визнав, що Тегеран таємно відправляв війська на допомогу Асаду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram