ГоловнаСвіт

Іран назвав звіт МАГАТЕ "політично мотивованим"

Тегеран вважає доповідь сценарієм психологічної війни.

Іран назвав звіт МАГАТЕ "політично мотивованим"

Іранський законодавець Казем Джалалі заявив, що звіт Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) про те, що Іран удвічі наростив потужності підземних цехів зі збагачення урану, є політично вмотивованим.

Про це повідомляє Reuters.

Згідно зі звітом МАГАТЕ, незважаючи на загрозу військового удару з боку Ізраїлю та США, Ісламська Республіка швидко збільшує число центрифуг на підземному комплексі зі збагачення Ірану у Фордо.

"Публікація цієї доповіді тоді, як Іран проводить зустріч Руху неприєднання (РН), не означає нічого, крім того, що це політичний крок, спрямований на те, щоб затьмарити зустріч у Тегерані", - заявив Джалалі в інтерв'ю новинному агентству ISNA

Нагадаємо, світові держави звинувачують Іран у спробах створення ядерної зброї під прикриттям цивільної ядерної програми. Тегеран заперечує звинувачення, заявляючи, що розробляє технології для вироблення електроенергії й інших мирних цілей.

"Схоже, що цей звіт є сценарієм для психологічної війни, тому що Іран зміг показати свій авторитет і міжнародні позиції на саміті Руху неприєднання", - зазначив Джалалі.

Згідно зі звітом, укріплений підземний збагачувальний завод у Фордо отримав два нові каскади вдосконалених центрифуг. Крім того, фахівці МАГАТЕ підозрюють, що аналогічні роботи вели і в інших приміщеннях комплексу. У травневому звіті було сказано, що там уже встановлено 1064 центрифуги, 696 з яких до моменту публікації документа працювали на повну потужність. У новому звіті сказано, що число центрифуг було збільшено вдвічі і сягнуло 2140, однак нові центрифуги ще не працюють.

Нагадаємо, під час промови на саміті РН у четвер духовний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї заявив, що ядерна програма Ірану є виключно мирною.

"Наше гасло: атомна енергія - для всіх, ядерна зброя - ні для кого", - заявив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram