ГоловнаСвіт

Американка і японець не змогли замінити електрощит на МКС

Астронавти спробували очистити засмічені отвори, продувши їх стиснутим газом.

Американка і японець не змогли замінити електрощит на МКС

Американська астронавтка Суніта Вільямс і її японський колега Акіхіко Хосіде зі складу екіпажу МКС не змогли виконати поставлене перед ними завдання під час виходу у відкритий космос. Вони пробули там більш ніж вісім годин - на дві довше від запланованого часу, але так і не зуміли замінити електророзподільний щит на зовнішній поверхні станції.

Як повідомило NASA, астронавти зіткнулися зі труднощами, ще коли знімали з кріплень старий прилад, який частково вийшов з ладу. Їм насилу вдалося вигвинтити пару болтів, що утримували його, а в отворах із різьбою була виявлена сталева стружка.

Вільямс і Хосіде спробували очистити засмічені отвори, продувши їх стисненим газом, але під час установлення нового електророзподільного щита загвинтити болти все одно не вдалося.

Час, даний астронавтам на ці роботи, минув, і Центр управління польотами в Х'юстоні скомандував повертатися на станцію.

Тепер електророзподільний щит - один із чотирьох на зовнішній поверхні МКС - доведеться лагодити під час наступного виходу у відкритий космос.

Через марнування часу Вільямс і Хосіде не встигли виконати ще одне завдання - не замінили пошкоджену відеокамеру на автоматичній руці-маніпуляторі "Канадарм", створеній для орбітального комплексу космічним відомством Канади.

Водночас вони зуміли під'єднати до електромережі кабелі, які в перспективі будуть використані для нового російського лабораторного модуля. Його відправлення на МКС назначена на 2013 рік.

Нинішній вихід у відкритий космос став уже п'ятим у кар'єрі Вільямс і третім за тривалістю для астронавтів NASA. Її японський напарник працював за бортом станції вперше.

Десять днів тому вихід у відкритий космос здійснили російські члени екіпажу МКС Геннадій Падалка і Юрій Маленченко. Правда, з годинною затримкою: у них виникли проблеми з люком. За п'ять годин перебування в космосі вони перемістили вантажну стрілу, запустили науковий супутник "Сфера" і встановили на поверхні орбітального комплексу панелі для захисту від метеоритних атак.

Зараз до екіпажу МКС із шести осіб входять також росіянин Сергій Ревін та американець Джозеф Акаба. Вільямс - єдина жінка в його складі. Вона прибула на станцію разом із японцем місяць тому на борту російського корабля "Союз", запущеного з космодрому Байконур.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram