ГоловнаСвіт

Пан Гі Мун вимагає від Ірану довести мирний характер ядерної програми

Влада відмовляється допустити експертів на атомний об'єкт в м. Парчіні.

Пан Гі Мун вимагає від Ірану довести мирний характер ядерної програми
Фото: vesti.kz

Влада Ірану повинна довести світовій спільноті, що її ядерна програма носить виключно мирні цілі - з такою позицією виступив генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Пан Гі Мун на зустрічі з вищим керівництвом країни в м.Тереган, передає Reuters.

Він зазначив в бесіді з президентом країни Махмудом Ахмадінежадом, що розчарований відсутністю відчутних результатів переговорів Ісламської Республіки з Міжнародним агентством з атомної енергії (МАГАТЕ). Генсек ООН підкреслив, що надалі "Іран повинен буде підтвердити, що має виключно мирні наміри". Це можна буде зробити, вважає Пан Гі Мун, "створивши умови для ведення діалогу".

МАГАТЕ намагається отримати доступ на атомний об'єкт в м.Парчіні, де, як вважають, можуть проводитися ядерні дослідження. Західні експерти звинувачували Тегеран у тому, що той приховав докази військових досліджень в Парчіні. В Ірані відкидають звинувачення, проте відмовляються допустити міжнародних експертів на об'єкт.

Західні держави та Ізраїль звинувачують Іран у спробах створення зброї масового ураження. У Тегерані наполягають на виключно мирному характері ядерних досліджень. США і Євросоюз ввели низку санкцій щодо нафтового і фінансового секторів економіки Ірану.

Зазначимо, МАГАТЕ почало перевірку щодо ядерної програми Ірану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram