ГоловнаСвіт

Fitch лякає США зниженням рейтингу

Заяви агентства особливо актуальні у зв'язку з майбутніми президентськими виборами.

Fitch лякає США зниженням рейтингу

Міжнародне рейтингове агентство Fitch знову лякає владу США зниженням суверенного рейтингу з найвищої оцінки "AAA" у разі нездатності скоротити дефіцит бюджету країни, повідомив у вівторок керуючий директор Fitch Девід Райлі.

Заяви агентства особливо актуальні у зв'язку з майбутніми президентськими виборами.

Нездатність влади США скоротити держборг і дефіцит в першій половині 2013 року, заявив Райлі в ефірі Bloomberg TV, становитиме значну загрозу для рейтингу - аж до втрати потрійного "A" від Fitch.

У липні Fitch підтвердило суверенний кредитний рейтинг США на рівні "AAA", прогноз з рейтингу залишився негативним. Негативний прогноз, пояснювало агентство, відображає ризики, пов'язані з браком політичної узгодженості з питання скорочення дефіциту бюджету США. Зокрема, тиск на короткостроковий економічний прогноз чинить невизначеність щодо політики в області податків і витрат.

У листопаді 2011 року Fitch переглянуло прогноз рейтингу США на негативний зі стабільного після того як спеціальний комітет Конгресу не зміг схвалити заходи щодо скорочення дефіциту бюджету. Погіршення прогнозу щодо рейтингу має на увазі 50-відсоткову ймовірність зниження рейтингу країни протягом найближчих двох років.

Раніше Міжнародний валютний фонд погіршив прогноз зі зростання ВВП США 2012-2013 років на 0,1 процентного пункту порівняно з квітневої оцінкою - до 2% і 2,3% відповідно. На думку аналітиків фонду, боргова криза в єврозоні як і раніше є джерелом підвищених ризиків для найбільшої економіки світу.

На початку червня інше найбільше світове рейтингове агентство - Standard&Poor's - повідомило, що може знизити кредитний рейтинг США до 2014 року. При цьому S&P підтвердило довгостроковий кредитний рейтинг "АА+".

До серпня минулого року США мали найвищу оцінку "AAA", проте агентство ухвалило рішення знизити його, що стало причиною паніки на світових ринках. Це було перше в історії зниження рейтингу США - на тлі побоювань, пов'язаних зі зростанням дефіциту бюджету країни. Прогноз з рейтингу США було визначено як негативний, що означало, що подальше зниження кредитного рейтингу цієї країни може відбутися в найближчі 1-1,5 року.

Через кілька днів після зниження рейтингу агентством Standard&Poor's, агентство Fitch підтвердило довгостроковий суверенний рейтинг дефолту емітента (РДЕ) США за зобов'язаннями в іноземній і національній валюті на рівні "AAA" зі стабільним прогнозом.

Агентство Moody's Investors Service наприкінці грудня 2011 року залишило без змін рейтинг США на позначці "ААА" з негативним прогнозом.

Бюджетне управління конгресу США (Congressional Budget Office, CBO) раніше повідомляло, що до кінця поточного року загальний обсяг держборгу країни може перевищити 70% ВВП. Цей показник буде найвищим з закінчення Другої Світової війни.

Водночас представники CBO зазначили, що, якщо витрати американського уряду на програми охорони здоров'я зростуть до 2037 до 10% з нинішніх 5%, обсяг держборгу США до цього часу може вдвічі перевищити ВВП країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram