ГоловнаСвіт

Верховний суд Індії залишив чинним смертний вирок мумбайському терористові

Пакистанець Мохаммед Амір Касаб причетний до вбивства 166 осіб.

Верховний суд Індії залишив чинним смертний вирок мумбайському терористові
Мохаммед Амир Касаб
Фото: uktodaynews.com

Верховний суд Індії підтвердив винесений раніше смертний вирок пакистанцю Мохаммеду Аміру Касабу, єдиному, який вижив, виконавцю терактів у фінансовій столиці Індії Мумбаї 2008 року.

Про це повідомляє Reuters.

"Верховний суд сьогодні відхилив апеляцію Мохаммада Касаба", - заявив адвокат обвинувачення Гопал Субраманіам журналістам після винесення вироку.

Касаба - єдиного, хто залишився в живих, терориста - було визнано винуватим у злочинній змові, веденні бойових дій проти Індії, вбивствах і тероризмі, і було засуджено до смертної кари через повішення. Верховний суд повністю погодився з попередніми двома рішеннями нижчих судів від 2010 і 2011 років, які виносили Касабу смертний вирок. Остання надія уникнути покарання - просити помилування у президента Індії Пранаба Мукерджі, повідомляє AFP.

Спочатку Касаб не визнавав себе винним, але пізніше заявив, що був одним з бойовиків, відправлених в Індію пакистанським терористичним угрупуванням "Лашкар-і-Тайба". Після того, як йому двічі виносили смертний вирок, Касаб подав апеляцію, заявляючи, що суд ухвалив упереджене рішення. Він визнав себе винним у вбивствах і здійсненні теракту, але заперечував звинувачення в "нападі на державу".

Мохаммед Амір Касаб є одним з 10 бойовиків, які вчинили теракти в Мумбаї в листопаді 2008 року і які винуваті у загибелі 166 людей. За три дні терактів озброєні люди напали на готелі "Тадж Махал" і "Оберой", Єврейський релігійний центр, ресторан, залізничний вокзал та лікарню. Крім того, дії терористів транслювалися по телеканалах. Так, під час судового розгляду прокурори продемонстрували відеоплівку, де Касаб веде стрілянину з АК-47 і кидає гранати під час нападу на залізничний вокзал Мумбаї.

Незважаючи на те, що більшість смертних вироків в Індії замінюються на довічне ув'язнення, Касаб може роками залишатися в камері для смертників в очікуванні остаточного рішення.

Теракт, в якому Нью-Делі звинувачує угрупування "Лашкар-і-Тайба", шокував Індію і тимчасово зруйнував не міцні відносини з Пакистаном. Проте мирні переговори між Індією та Пакистаном були відновлені після нападу, але Нью-Делі як і раніше підозрює, що Ісламабад затягує в притягненні винуватих до відповідальності. Пакистан заперечує звинувачення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram