ГоловнаСвіт

Експерти розглянули наслідки атаки Ізраїлю на Іран

Вони вважають, що небезпека значного радіаційного забруднення малоймовірна.

Експерти розглянули наслідки атаки Ізраїлю на Іран
Фото: rian.ru

Експерти заявили, що будь-які удари Ізраїлю по ядерних об'єктах Ірану навряд чи зможуть стати причиною лиха таких масштабів, як Фукусіма, якщо реактор не буде зруйновано.

Про це повідомляє Reuters.

Проте, за словами експертів, атаки можуть стати причиною виділення токсичних хімічних речовин, які викличуть локальні забруднення, що впливають на здоров'я місцевих громадян і навколишнє середовище. Так було у випадку ударів по ядерних об'єктах в Іраку під час війни в Перській затоці.

"Я сумніваюся, що радіаційний вплив буде суттєвим", - заявив колишній глава Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Ханс Блікс.

Іран стверджує, що всі його ядерні об'єкти призначені виключно для мирних цілей. Однак Ізраїль, який 1981 року бомбив іракський ядерний реактор "Осірак", перш ніж той було запущено, звинувачує Тегеран у розробці ядерної зброї.

"Можуть виділитися небезпечні хімічні речовини (які з'являться внаслідок атаки Ізраїлю на підприємства зі збагачення урану), але я думаю, що їх поширення буде обмежено довколишніми населеними пунктами", - сказав експерт з ядерних питань в американській громадській організації Союз стурбованих учених Едвін Лайман.

Минулої п'ятниці МАГАТЕ не змогло укласти угоду, спрямовану на ослаблення стурбованості з приводу ядерної програми Тегерана. Дипломатичні джерела говорять, що Іран встановив ще деяке число центрифуг для збагачення урану в підземному комплексі Фордо, який стане ймовірною мішенню будь-якої атаки.

Войовнича риторика деяких ізраїльських політиків також була роздута чутками, що Ізраїль може вдарити по іранських ядерних об'єктах до призначених на листопад президентських виборів в США. Вашингтон заявив, що досі сподівається на дипломатичне вирішення питання, однак підтримає Ізраїль в разі атаки на Іран.

Більшість експертів вважає, що Ізраїль не буде атакувати ядерний реактор на березі Перської затоки Ірану в Бушері, який почав виробляти електроенергію у вересні минулого року. Така атака може стати причиною виникнення радіоактивного шлейфу, який може поширитися на весь регіон - включаючи Ізраїль.

"Напад на Бушерську АЕС, ймовірно, буде порушенням міжнародного права", - зазначив Блікс.

"Вплив на здоров'я (в Іраку) буде дуже локалізованим", - сказав колишній директор інспекції МАГАТЕ в Іраку Роберт Келлі, який зараз працює в Стокгольмському міжнародному інституті досліджень проблем миру.

За словами експертів, напади на інші іранські ядерні об'єкти - такі, як комплекси зі збагачення та конверсії урану Натанзі і Фордо на схід від міста Ісфахан - можуть вплинути на здоров'я місцевого населення і навколишнє середовище в тих самих масштабах, що і бомбардування іракських ядерних об'єктів Тувайта і Ель-Каїм під час війни в Перській затоці. На відміну від вибуху чорнобильського реактора в Україні 1986 року і катастрофи на АЕС "Фукусіма-1" в Японії, яка постраждала в результаті землетрусу і цунамі, бомбардування цих об'єктів не мало глобальних наслідків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram