ГоловнаСвіт

Ізраїльський суд зняв з влади країни провину за загибель активістки з США

Сім'я і прихильники загиблої мають намір оскаржити вирок.

Ізраїльський суд зняв з влади країни провину за загибель активістки з США
Фото: samsonblinded.org

Ізраїльський суд 28 серпня повністю зняв провину з уряду країни за загибель американської активістки Рейчел Коррі, яка була роздавлена армійським бульдозером під час пропалестинської демонстрації в секторі Газа 2003 року, повідомляє AFP.

"Я дійшов до висновку, що ніякої недбалості з боку водія бульдозера не було", - заявив суддя Одед Гершон, зачитуючи вирок. За його словами, смерть Коррі стала результатом нещасного випадку.

Коррі загинула у віці 23 років в місті Рафах під час протесту проти знесення палестинських будинків ізраїльською армією. Вона встала на шляху бульдозера, відправленого на знищення будинків. За свідченнями очевидців, водій продовжив шлях, в результаті чого активістка отримала важкі травми і пізніше померла.

2010 року родина Коррі, зібравши докази, подала цивільний позов проти уряду і міністерства оборони Ізраїлю, вимагаючи в якості компенсації символічну суму в один долар. Проте суд відмовився долучити до справи частину доказів, а саме - відомості про знищення владою відеозапису подій в Рафасі.

"Вирок засновано на перекручуванні фактів. Таке відчуття, що його писали під диктовку сторони відповідачів", - заявив адвокат сім'ї Коррі Хусейн Абу Хусейн, додавши, що сім'я і прихильники загиблої мають намір оскаржити вирок.

Представники уряду стверджують, що водій бульдозера не міг бачити американку, яка перебувала за купою землі. Тим часом активісти, присутні на місці подій, заявляють, що водій прекрасно бачив, що на шляху бульдозера стояла людина. Крім того, ізраїльська влада стверджувала, що дівчина загинула не під гусеницями бульдозера, а була придавлена шматком бетону, зачепленого при знесенні будівлі. Міноборони Ізраїлю також заявляло, що американка сама частково винувата в своїй загибелі, оскільки порушувала ізраїльські закони, перешкоджаючи проведенню операції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram