ГоловнаСвіт

Брюссель дасть Іспанії 60 мільярдів євро для порятунку банків

Іспанський міністр економіки зазначив: якщо ЄЦБ допоможе збити ставки облігацій, то його країна досягне більших успіхів у стабілізації бюджету.

Брюссель дасть Іспанії 60 мільярдів євро для порятунку банків
Фото: Newsru.com

Іспанія скористається лише 60 млрд зі 100 млрд євро, виділених їй у червні владою Євросоюзу для допомоги банкам.

Також Луїс де Гіндос зазначив, що якщо Європейський ЦБ допоможе збити ставки облігацій для Іспанії, то його країна досягне більшого успіху в зниженні державних витрат, стабілізації бюджету і рівня держборгу.

Остаточний обсяг коштів, які Іспанія попросить у Європи для рекапіталізації банків, визначать у вересні, а наразі консалтингова фірма Olivier Wyman проводить остаточну оцінку питання.

Питання про початок викупу держоблігацій проблемних країн єврозони може опинитися в порядку денному наступного засідання ЄЦБ 6 вересня. Раніше Центробанк єврозони вже неодноразово скуповував боргові зобов'язання європейських країн, яких спіткали фінансові проблеми, але обмежувався переважно невеликими і нетривалими операціями.

Багато економістів й аналітиків, зокрема представники рейтингових агентств, вважають, що Іспанії доведеться просити в міжнародних кредиторів значно більші суми. Таку допомогу потенційно могли б надавати Європейський фонд фінансової стабільності (EFSF) або постійно діючий Європейський механізм стабільності (ESM). Фонди могли б викуповувати іспанський держборг на значно вигідніших умовах, ніж ті, що зараз пропонують ринки.

Міжнародний валютний фонд нещодавно погіршив прогноз для Іспанії: згідно з оновленою оцінкою, наступного року економіка країни скоротиться на 0,6%, а не зросте на 0,1%, як очікували раніше.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram