ГоловнаСвіт

Румунський парламент повернув Бесеску в крісло президента

Після рішення Конституційного суду минуло рівно шість днів.

Румунський парламент повернув Бесеску в крісло президента
Фото: EPA/UPG

Парламент Румунії в понеділок, 27 серпня, проголосував за повернення до виконання функцій глави держави Траяна Бесеску, усуненого на час проведення імпічменту.

Рішення парламенту прийнято через шість днів після того, як Конституційний суд ухвалив рішення про визнання референдуму про імпічмент недійсним.

Як повідомляє Agence France-Presse, у заяві за підсумками спільного засідання двох палат парламенту йдеться "про припинення тимчасового правління спікера сенату Кріна Антонеску і переходу до Траяна Бесеску його конституційних прерогатив".

Нагадаємо, на початку липня парламент Румунії оголосив імпічмент Бесеску, який перебуває при владі вже другий термін поспіль. За усунення його із посади проголосували 258 із 432 депутатів, проти - 114. Ініціатором процедури відсторонення правоцентриста Бесеску із посади стала опозиційна лівоцентристська коаліція, яка підготувала докладну доповідь про його діяльність за останні два роки перебування на посаді глави держави і звинуватила політика в порушенні Конституції.

За даними румунської влади, під час народного волевиявлення за усунення голови держави з посади виступили понад 87% виборців. Однак підсумки референдуму визнали недійсними, оскільки відсоток явки становив близько 46%, тоді як для того, щоб референдум визнали таким, що відбувся, у ньому повинна взяти участь не менш ніж половина населення, що має право голосу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram