ГоловнаСвіт

Швейцарія придбає 22 шведські винищувачі

Сторонам ще належить уточнити деякі умови, однак принципова домовленість між ними вже досягнута.

Швейцарія придбає 22 шведські винищувачі
Gripen
Фото: Lenta.ru

Швейцарський уряд схвалив операцію з придбання 22 шведських винищувачів Jas Gripen E/F для ВПС країни.

Сторонам ще належить уточнити комплектацію літаків, умови і терміни їх поставки, визначити схему обслуговування і ремонту, проте принципова домовленість між ними вже досягнута.

У парламентській комісії у Швейцарії виникла низка питань щодо планів уряду, проте в міністерстві оборони відповіли, що шведська пропозиція - найкраща, яка зараз є на ринку. Зокрема, оборонне відомство підкреслило, що шведські літаки не поступаються французькому Dassault Rafale і європейському EADS Eurofighter, однак ціна Jas Gripen E/F трохи нижча і не буде змінюватися під час виконання контракту. Всього швейцарці заплатять шведам за винищувачі 3,25 мільярда євро.

Противники угоди, однак, запевняють, що і це занадто багато. Вони планують провести в Швейцарії референдум, щоб з'ясувати ставлення співгромадян до купівлі 22 винищувачів.

На озброєнні швейцарських ВПС зараз стоять літаки F-5 американського виробництва, які морально і фізично вже застаріли. Серійний випуск Jas Gripen E/F планується розпочати 2018 року, до цього літаки будуть проходити випробування.

Уряд Швеції також вирішив оновити авіапарк своїх ВПС. Як очікується, до 2023 року збройні сили придбають 40-60 тих самих Jas Gripen E/F.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram