ГоловнаСвіт

Туреччина говорить, що світ повинен розділити тягар сирійських біженців

Міністр закордонних справ Туреччини порушить це питання на засіданні Радбезу ООН.

Туреччина говорить, що світ повинен розділити тягар сирійських біженців
архивное фото
Фото: EPA/UPG

Міністр закордонних справ Туреччини Ахмет Давутоглу в понеділок закликав інші країни до допомоги у наданні притулку сирійським біженцям і зазначив, що Анкара підкреслить цей факт на засіданні Ради Безпеки ООН щодо Сирії пізніше цього тижня.

Про це повідомляє Reuters.

Кількість сирійських біженців у Туреччині майже подвоїлася за останні два місяці, досягнувши більш ніж 80 тисяч, і в ці вихідні Туреччина почала тимчасово затримувати тисячі сирійців, які шукають притулку, на кордоні.

"З одного боку, заради нашого братства з сирійцями ми хочемо здійснити наш гуманітарний борг, але число (біженців - ред.) стало тягарем. Це навантаження має бути спільним для міжнародного співтовариства", - зазначив Давутоглу.

За даними ООН, загальна кількість сирійців, які втекли від громадянської війни в сусідні країни, перевищила 200 тисяч осіб. Найбільшу кількість біженців прийняла Туреччина, яка засмучена "млявою міжнародною відповіддю". Турецькі чиновники говорять, що кілька країн направили в Туреччину гуманітарну допомогу, але не пропонують ніякої фінансової допомоги, а також, що спроб допомогти вкрай мало.

Виступаючи на прес-конференції в Анкарі, Давутоглу сказав, що він підкреслить це питання на засіданні Ради Безпеки ООН у четвер, в якому також візьме участь низка країн, які не входять до числа 15 держав-членів органу ООН.

"Ми підкреслюємо, що цей тягар зараз необхідно розділяти між всіма у міжнародному співтоваристві, а не тільки сусідами Сирії", - підкреслив він.

Нагадаємо, минулого тижня Давутоглу заявив, що ООН може знадобитися створення "безпечної зони" в Сирії, щоб розмістити велику кількість біженців, що тікають від насильства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram