ГоловнаСвіт

У Південному Судані повстанці вбили 24 солдати

Країна проводить кампанію з роззброєння.

У Південному Судані повстанці вбили 24 солдати
Фото: earth-chronicles.ru

Повстанці вбили щонайменше 24 солдати, влаштувавши засідку на військовий конвой у штаті Джонглей у Південному Судані, повідомляє Reuters з посиланням на представника армії.

Нагадаємо, Південний Судан відокремився від Судану рік тому і зараз переповнений зброєю після багаторічної громадянської війни з Хартумом, жертвами якої стали близько двох мільйонів осіб.

Уряд країни, що складається переважно з колишніх партизанських бійців, з усіх сил намагається встановити контроль над неспокійними територіями країни з моменту проголошення незалежності в липні 2011 року.

За словами прес-секретаря армії Південного Судану Філіппа Агера, минулого тижня повстанська група на чолі з Девідом Яо Яо - одним з декількох ополченців, які ведуть боротьбу з урядом - напала на конвой з 200 солдатів біля Пібора, віддаленого куточка східного штату Джонглей. В результаті нападу були поранені 12 солдатів, ще 17 пропали без вісті. Агер зазначив, що в Джонглей були спрямовані додаткові війська для розслідування повідомлень про те, що Яо було помічено в цьому районі. Він також висловив припущення про те, що до повстанців приєдналася молодь з племені мурле, яка чинить опір зусиллям уряду забрати у неї зброю.

Південний Судан почав кампанію з роззброєння в Джонглей - найбільшому штаті країни - у відповідь на міжгромадське насильство, яке почалося ще до здобуття країною незалежності, і жертвами якого стали тисячі людей. Так, за даними ООН, близько 900 осіб загинули, коли близько 7 тис озброєної молоді з племені лу нуер напали на села мурле в районі Пібора наприкінці минулого року.

Минулого тижня правозахисна організація Human Rights Watch опублікувала доповідь, в якій говориться, що солдати ґвалтують, б'ють і вбивають мирних жителів під час кампанії роззброєння. Однак уряд заперечує ці звинувачення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram