ГоловнаСвіт

США визнано найбільшим постачальником зброї у світі

Друге місце зайняла Росія.

США визнано найбільшим постачальником зброї у світі
Фото: goodvin.info

Згідно з новим дослідженням, поданим на розгляд Конгресу, продажі зброї Сполученими Штатами 2011 року потроїлися й сягнули рекордних обсягів, що спричинено значним попитом із боку країн-союзниць у регіоні Перської затоки, стурбованих претензіями Ірану.

Як повідомляє The New York Times, продажі зброї поза межі США за минулий рік становили $66,3 млрд, або більш ніж три чверті світового ринку.

Друге місце з великим відривом зайняла Росія з угодами про постачання зброї на $4,8 млрд.

Занепад світової економіки за останні роки скоротив продажі зброї, зазначає видання. Утім, зростання суперечок з Іраном спонукали низку країн Перської затоки - Саудівську Аравію, ОАЕ і Оман - придбати рекордні обсяги американського озброєння, зазначає автор статті.

Дослідження засвідчило, що ці країни закуповували переважно дорогі бойові літаки та комплексні системи протиракетної оборони.

"Інші значущі угоди з продажу зброї, укладені США минулого року, включають угоди з Індією на постачання 10 транспортних літаків C-17 на $4,1 млрд і з Тайванем на протиракетні батареї Patriot вартістю $2 млрд - ця угода спричинила гнівну реакцію в Пекіні", - повідомляє видання.

За словами газети, політичною метою США є співпраця з арабськими союзниками в Перській затоці з метою створення єдиної регіональної системи ПРО для захисту міст, нафтопереробних заводів, нафтопроводів і військових баз від можливого нападу з боку Ірану.

За матеріалами ИноПресса.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram