ГоловнаСвіт

Одну з найбільш рідкісних і дорогих книг світу виставили в іспанському соборі

Манускрипт містить опис богослужінь, що відбувалися на мощах святого Якова.

Одну з найбільш рідкісних і дорогих книг світу виставили в іспанському соборі
Фото: Newsru.com

Одну з найрідкісніших і найдорожчих книг світу - манускрипт першої половини XII століття Codex Calixtinus, викрадений у липні минулого року з кафедрального собору в іспанському місті Сантьяго-де-Компостела і знайдений поліцією на початку серпня нинішнього року, - знову виставлено для загального огляду.

"Після року невизначеності наші мрії знову стали реальністю", - заявив архієпископ Сантьяго-де-Компостела Хуліан Барріо, зазначивши при цьому, що рідкісну книгу після викрадення виявили неушкодженою. Він додав, що разом із мощами святого апостола Якова кодекс є "провідною зіркою для паломників".

Після повернення кодексу в Сантьяго-де-Компостела розгорнуто спеціальну виставку, яка розповідає про значення цієї книги для історії та культури Європи.

Манускрипт містить опис богослужінь, що відбувалися на мощах святого Якова, літургійних піснеспівів, а також опис перенесення мощей святого з Єрусалима в Галісію.

Одна з частин манускрипту є докладним посібником для паломників дорогами святого Якова: з описом маршруту та звичаїв різних регіонів, місць, де можна зупинитися на ночівлю, і корисними практичним порадами.

Шлях святого Якова - одне з найпопулярніших паломництв. Його щорічно долають тисячі прочан, ідучи до мощей апостола в іспанське місто Сантьяго-де-Компостела. Перші згадки про цю дорогу містять середньовічні рукописи XI століття.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram