ГоловнаСвіт

Нановолокна можуть бути незпечними для здоров'я, - вчені

За словами дослідників, нинішнє відкриття дозволить укласти посібник для промисловців, щоб захистити людей від захворювань.

Нановолокна можуть бути незпечними для здоров'я, - вчені
Фото: MEDdaily

Крихітні волокна, отримані за допомогою нанотехнологій, можуть становити небезпеку для людини. Деякі з них за своєю структурою схожі на волокна азбесту і можуть заподіяти серйозної шкоди здоров'ю.

Дослідження на мишах засвідчили, що потрапляння цих наночасточок у легені може стати причиною розвитку різних видів раку, наприклад мезотеліоми.

Срібні нановолокна різної довжини вводили в легені мишей. Дрібніші частинки виводилися з легень. Однак ті, що були більшими за п'ять мікронів (0,005 міліметра), як правило, застрявали в легенях гризунів, спричиняючи запалення.

"Ми знали, що довгі волокна, на відміну від коротких, можуть спричиняти пухлини, але не знали, якою повинна бути довжина, за якої це відбувається", - каже професор Единбурзького університету Кен Дональдсон.

За його словами, нинішнє відкриття дозволить укласти посібник для промисловців, що дозволить захистити людей від ризику смертельних захворювань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram