ГоловнаСвіт

Російський прилад передав дані про воду на Марсі

Марсохід Curiosity висадився на планеті 6 серпня 2012 року.

Російський прилад передав дані про воду на Марсі

Установлений на марсоході MSL Curiosity прилад DAN російського виробництва виявив, що ґрунт у місці посадки апарата містить близько 1,5% води (або гідратованих мінералів). Про це повідомляє науковий співробітник Інституту космічних досліджень РАН Максим Литвак.

За словами Литвака, це попередні дані. "Ми ще звіримо числові моделі та результати вимірювань. Можна сказати, перебуваємо у процесі льотних калібрувань", - наводить агентство слова російського вченого. "Ми ще на початку шляху", - додав Литвак. Показово, що, згідно з розрахунками, у місці посадки марсохода в кратері Гейла повинно бути 5,6-6,5% води у ґрунті, тобто виявлений показник помітно нижчий від розрахункового.

Прилад DAN призначено для вимірювання так званого нейтронного альбедо марсіанської поверхні. Для цього він опромінює поверхню високоенергетичними нейтронами, реєструючи вторинні частки, що з'являються внаслідок цього процесу. Аналіз відповідного сигналу дозволяє виявити водень - тобто прилад шукає не воду, а водень, тому відразу не може відрізнити H2O від гідратованих мінералів.

Зараз MSL випробовує обладнання на борту. Наприклад, перше пробне увімкнення DAN відбулося 15 серпня 2012 року. Крім цього, був випробувано найцікавіший прилад - лазерний спектрометр ChemCam, який випаровує частину породи дистанційно за допомогою лазерного променя.

Марсохід Curiosity висадився на Марс 6 серпня 2012 року. Одна з основних його цілей - пошук слідів життя на планеті. Також апарат вивчатиме геологічну історію Червоної планети.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram