ГоловнаСвіт

Влада Еквадору відмовилася вивозити Ассанжа

Великобританія заявила, що засновника WikiLeaks затримають, тільки-но він покине межі посольства.

Влада Еквадору відмовилася вивозити Ассанжа

Влада Еквадору не розглядає і не розглядає можливості таємного вивезення засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа за межі Великобританії.

За словами джерела, Еквадор "хоче вести чесну гру". "Ми ніколи не зробимо спроби вивезти Ассанжа за допомогою дипломатичної пошти або надання йому спеціального паспорта", - зазначив він.

Джерело The Guardian також назвав можливість вивезення Ассанжа з Лондона "сміховинною" і додав, що, отримавши притулок, засновник WikiLeaks зможе перебувати в еквадорському посольстві "стільки, скільки буде потрібно". "Можливо, протягом восьми років, а можливо - протягом двох століть", - заявив він.

Джуліан Ассанж переховується в посольстві Еквадору із середини червня 2012 року. Його втечі в дипмісію передувало рішення британського суду про видачу його Швеції, влада якої звинувачує засновника WikiLeaks у зґвалтуванні. Тим часом сам Ассанж вважає свою справу політично мотивованою і побоюється, що Швеція може видати його США, де йому готові пред'явити звинувачення в розголошенні секретної інформації.

16 серпня Еквадор офіційно надав Ассанжу політичний притулок. Великобританія і собі заявила, що засновника WikiLeaks затримають, тільки-но він покине межі посольства. Лондон також пригрозив позбавити посольство дипломатичного статусу, що дозволило б захопити його силою, проте згодом таку можливість спростував голова МЗС Великобританії Вільям Хейґ.

Можливе вивезення Ассанжа за допомогою дипломатичних каналів неодноразово порушували в ЗМІ, після того як він сховався в еквадорському посольстві. Зокрема, прогнозували, що засновникові WikiLeaks можуть надати еквадорське громадянство і призначити дипломатом у лондонському посольстві, надати статус посланця Еквадору в ООН або просто спробувати вивезти його, попередньо загримувавши й видавши за іншу людину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram