ГоловнаСвіт

​Опубліковано вирок учасницям Pussy Riot

У документі розкриваються деталі протиправних дій.

​Опубліковано вирок учасницям Pussy Riot
архивное фото
Фото: EPA/UPG

Адвокатам учасниць гурту Pussy Riot, яких засудили за панк-молебень у храмі Христа Спасителя, видали 42-сторінковий текст вироку.

У середу, 22 серпня, документ опублікувало інтернет-видання Газета.ru.

Як зазначають російські ЗМІ, у вироку написано, що для скоєння протиправних дій учасниці групи "придбали для облачення одяг, який явно і очевидно суперечить загальним церковним правилам, вимогам порядку, дисципліни і внутрішньому укладу церкви". Після цього вони одягалися в це вбрання "для того, щоб відкрито висловити неповагу до християнського світу і церковних канонів".

У храмі учасниці Pussy Riot пересувалися солеєю й амвоном, куди вхід відвідувачам суворо заборонено, і "протягом приблизно однієї хвилини, керуючись почуттям релігійної ненависті і ворожнечі, вигукували, скандуючи, лайливі фрази і слова, що ображають присутніх, а також стрибали, задирали ноги, імітуючи танці та нанесення ударів кулаками по уявних супротивниках".

Далі в тексті вироку зазначено, що "посилання на церковні норми, зокрема, правила поведінки в храмі, церковні терміни використовуються тільки в тому обсязі і виключно для того, щоб визначити, чи немає в діях підсудних порушення громадського порядку і мотив релігійної ненависті і ворожнечі".

Цей мотив суд угледів у тому, що підсудні позиціонують себе прихильницями фемінізму, з ідеями якого не сумісні релігійно-догматичні засади низки релігій, зокрема православ'я.

"Хоча фемінізм не є релігійним вченням, його представники втручаються в такі сфери суспільних відносин, як мораль, норми пристойності, ставлення до родини, сексуальні відносини, в тому числі нетрадиційні, які історично будувалися на основі релігійного світогляду", - йдеться в тексті.

Запевнення з боку Pussy Riot у тому, що, влаштувавши акцію у храмі, вони керувалися винятково політичними мотивами, суд визнав не відповідним дійсності, зокрема, ґрунтуючись на показаннях потерпілих, які не чули від виступаючих жодної політичної заяви чи прізвищ політиків.

Тим часом, на думку суду, Толоконникова, Альохіна та Самуцевич демонстрували ненависть і ворожнечу під час засідань, "що було видно з реакції, емоцій і реплік підсудних під час допиту потерпілих і свідків".

На оскарження вердикту судді Хамовницького суду Марини Сирової захист Pussy Riot має десять днів.

Нагадаємо, наприкінці лютого п'ятеро дівчат прийшли до храму Христа Спасителя в Москві. Одягнувши маски, вони заспівали біля вівтаря пісню "Богородице, Путіна прожени". Відеоролик із виступом виклали в Інтернет, і він спровокував великий суспільний резонанс. Незабаром поліція заарештувала трьох учасниці акції - 22 річну Надію Толоконникову, 24-річну Марію Альохіну і 29-річну Катерину Самуцевич.

17 серпня три учасниці панк-гурту Pussy Riot були засуджені до двох років колонії загального режиму, оскільки "дії Толоконникової, Альохіної та Самуцевич порушують конституційні підвалини держави". Правоохоронні органи РФ також ведуть розшук іще двох вокалісток Pussy Riot.

Близько 100 діячів російської культури, зокрема актори Чулпан Хаматова і Євген Миронов, підписали відкритий лист на підтримку Pussy Riot. Крім того, арешт дівчат і суд над ними здобув резонанс за кордоном - музиканти гуртів Red Hot Chili Peppers, Faith No More, Franz Ferdinand, Мадонна, які виступали в Росії влітку, зі сцени закликали звільнити їх. Учасниці феміністської групи FEMEN у Києві на знак солідарності з росіянками спиляли хрест, установлений в центрі української столиці в пам'ять про жертв репресій.

Тим часом 21 серпня невідомі зламали сайт Хамовницького суду Москви, розмістивши на ньому заклики звільнити дівчат із Pussy Riot, а також підписи та відео викличного змісту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram