ГоловнаСвіт

Росія злякалася нової війни за участю США

Вашингтон зараз працює із сирійською опозицією через загрозу застосування хімзброї.

Росія злякалася нової війни за участю США
Фото: Newsru.com

Захід може скористатися ситуацією з хімічною зброєю в Сирії як приводом для військового втручання у справи цієї країни, про ймовірність якого попередив президент США Барак Обама. Такий сценарій розглядають як "цілком імовірний", заявило джерело в міністерстві закордонних справ РФ газеті "Коммерсантъ". "Наші західні партнери, а також Ізраїль останнім часом неодноразово висловлювалися в цьому дусі. Вважаємо, що вони можуть утілити ці погрози", - додав співрозмовник видання.

Із гучною заявою з цього приводу американський лідер виступив минулого понеділка на прес-конференції в Білому домі. Обама заявив, що може віддати наказ про інтервенцію в Сирію, якщо з'являться відомості про передислокацію арсеналів або загрозу поширення хімічної чи біологічної зброї. Наразі розпорядження про підготовку військової операції не було, однак проблема з хімзброєю має "критично важливе значення", зазначив президент.

Щоб не допустити втрати контролю над сирійською хімічною зброєю, Росія активно працює з владою Сирії, а США - із сирійською опозицією. Водночас, на думку експертів, цих зусиль може виявитися недостатньо, тому що в країні діють сильні угруповання, що мають власні політичні цілі. Йдеться, перш за все, про бойовиків, пов'язаних з "Аль-Каїдою".

Джерело в російському дипломатичному відомстві повідомило газету, що Москва веде з Дамаском конфіденційний діалог про заходи безпеки та збереження арсеналу хімічної зброї. У підсумку в МЗС РФ прийшли до висновку, що влада Сирії не має наміру застосовувати цю зброю і здатна контролювати її самостійно. Минулого місяця про всебічний контроль над хімзброєю офіційно заявив представник МЗС Сирії Джихад Макдісі. Тоді він також не виключив, що країна може застосувати цей арсенал у разі іноземної інтервенції, наголосивши, що такої зброї ніколи не будуть використовувати проти мирного населення.

Вашингтон зараз працює із сирійською опозицією через загрозу застосування хімзброї. За словами дипломатичного джерела, знайомого із ситуацією, американці жорстко попередили повстанців, щоб ті "навіть не наближалися до складів із хімзброєю та до заводів із її виробництва".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram