ГоловнаСвіт

Південна Корея не судитиметься з Японією за спірні острови

Південнокорейське МЗС заявило про безпідставність територіальних претензій Японії.

Південна Корея не судитиметься з Японією за спірні острови
Фото: telegraph.co.uk

Південна Корея відхилила пропозицію Японії звернутися в Міжнародний суд ООН для вирішення питання про приналежність островів Токто, повідомляє південнокорейське агентство "Ренхап".

"Наша позиція така, що ніякого територіального спору щодо Токто не існує, оскільки Токто - це наша територія", - заявив міністр закордонних справ Південної Кореї Кім Сон Хван, додавши, що спроби Японії порушити питання про приналежність цієї території "безпідставні", а Токто - корейська територія "історично, географічно і за міжнародним правом".

Спірні острови Токто, розташовані в західній частині Японського моря, до початку XX століття належали Кореї. Однак 1905 року указ японського префекта затвердив, апелюючи до звучання назви архіпелагу, приналежність островів до Японії. З 1905 року Корея перебувала під протекторатом Японії, а в 1910-1945 рр. була японською колонією. Незважаючи на те, що в Сан-Франциського мирного договору, укладеному між Японією і Союзними державами 1951 року, закріплено порядок відмови Японією від своїх колоній, острови Токто в договорі не згадано.

У 1954 і 1962 роках Японія двічі пропонувала судитися за спірні острови, але Сеул двічі відповідав відмовою.

10 серпня 2012 року спірні острови відвідав президент Південної Кореї Лі Мен Бак, після чого Японія відкликала з Сеула свого посла. 11 серпня, після розмови з послом, міністр закордонних справ Японії Коіторо Гемба заявив про намір винести питання про острови на розгляд Міжнародного суду.

"Ми серйозно розглядаємо можливість вирішення цього питання через Міжнародний суд ООН", - заявив він.

Тим часом у вівторок у Токіо відбулася нарада міністрів щодо спірних островів. Прем'єр-міністр Японії Есіхідо Нода зажадав розглянути додаткові заходи з вирішення конфлікту, повідомляє Japan Today. Так, Японія може скасувати угоду про допомогу Південній Кореї в разі валютних криз.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram