ГоловнаСвіт

Учасниця Pussy Riot розповіла, як з ними поводилися після суду

Альохіна розповіла про заламування рук та інші порушення прав.

Учасниця Pussy Riot розповіла, як з ними поводилися після суду
Фото: EPA/UPG

Активістка групи Pussy Riot заявила, що після оголошення вироку 17 серпня з ними поводилися дуже грубо.

Про це йдеться в листі однієї із засуджених Pussy Riot Марії Альохіної, яке опублікував адвокат Микола Полозов.

"Після вироку з дівчатами стали поводитися вкрай грубо - так, як ніколи до цього", - пише Альохіна. "Зокрема, коли після оголошення вироку їх в супроводі конвою і собак розподілили по камерах, до Марії через кілька хвилин "влетіли солдати спеціального призначення і в нецензурній формі сказали збирати речі". Коли ж вона попросила дати їй ще час, "пішла реакція у вигляді заламування рук", - йдеться в листі.

Потім їх повезли в автобусі, набитому солдатами спеціального призначення, "по так званому "коридору" - спеціально "розчищеній" від заторів смузі на дорогах через половину Москви". Автобус із засудженими супроводжували ще два такі самі, заповнені солдатами спецпризначення, а також його з усіх боків оточували "поліцейські легкові автомобілі", повідомляє Альохіна.

"Зазвичай з нами не поводилися настільки грубо, значить, був наказ. Так не возять терористів і людей, які вчинили злочини проти особистості, але кинути на трьох дівчат такий ресурс означає тільки одне - страх. І це дивно - бачити розмах цього страху", - підсумувала вона.

Лист закінчується такими словами: "Хочеться вірити, що все закінчиться добре, хоча те, що відбувається, говорить про зворотне".

Адвокат Полозов, зі свого боку, коментує: "Найменше ми знаємо про іншу сторону справи Pussy Riot, про ту, де Маша, Катя і Надя знаходяться вже майже півроку. Ця сторона сповнена різними неприємними нормальній людині речами: ґратами, наручниками, конвойними псами, грубістю і принижуючою казенністю".

"Справжньою метою держави є зовсім не виправлення людини, що потрапила туди (іноді і помилково), а знищення її як індивідуума, як особистості, - міркує він. - Вся система налаштована на перемелювання людської гідності в "табірний пил", в нічого не значущий прах. Тих же, хто міцніше за бездушний бюрократичний механізм, хто здатний вистояти під тиском людей у формі, система починає ненавидіти. Ненавидіти і боятися".

Нагадаємо, трьох учасниць Pussy Riot засудили до двох років колонії загального режиму, визнавши їх винуватими в "хуліганстві, скоєному з мотивів релігійної ненависті і ворожнечі".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram