ГоловнаСвіт

Незворушно сферичне Сонце спантеличило вчених

Дослідники проаналізували 15 тисяч фотографій, зібраних обсерваторією за тривалий проміжок часу.

Незворушно сферичне Сонце спантеличило вчених
Солнце
Фото: Lenta.ru

Астрономи встановили, що Сонце набагато більше нагадує правильну сферу, ніж вважали досі.

У рамках роботи вчені проаналізували дані, зібрані SDO (Solar Dynamics Observatory - Обсерваторія з вивчення сонячної динаміки) за досить тривалий проміжок часу - всього близько 15 тисяч фотографій. У результаті їм удалося встановити, що зростання активності, яку спостерігають останнім часом (на Сонці починається черговий 11-річний період активності), ніяк не позначилося на формі світила.

Також дослідники виявили ще один незвичайний факт. Оскільки Сонце не має твердої поверхні, то під час обертання повинно трохи сплющуватися з полюсів. Однак дані SDO свідчать, що відстань між полюсами й екваторіальний діаметр відрізняються значно менше, ніж вважали. Причини цих відмінностей вчені наразі не в змозі пояснити.

SDO був запущений у космічний простір у лютому 2010 року. Він працює на геосинхронній орбіті, середня висота якої становить 33 тисячі кілометрів. Апарат уже дозволив отримати безліч цікавих результатів, що стосуються земного світила. Наприклад, у вересні 2011 року в The Astrophysical Journal з'явилася стаття, автори якої засвідчили, що потужність спалахів на Сонці, можливо, недооцінили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram