ГоловнаСвіт

Країни Південної Америки підтримали Еквадор у справі засновника Wikileaks

В Союз південноамериканських націй входять 12 стан-членів, зокрема Аргентина, Болівія, Бразилія, Венесуела, Колумбія та Перу.

Країни Південної Америки підтримали Еквадор у справі засновника Wikileaks

Союз південноамериканських націй підтримує рішення влади Еквадору надати політичний притулок засновникові Wikileaks Джуліану Ассанжу. Про це йдеться в заяві, ухваленій за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів Союзу південноамериканських націй, повідомляє Agence France-Presse в неділю, 19 серпня. У підсумковому комюніке учасники зустрічі висловили солідарність з владою Еквадору і закликали до "діалогу з метою пошуку рішення, яке влаштовує всі сторони".

Еквадор попросив провести позачергове засідання міністрів закордонних справ країн-членів Союзу південноамериканських націй після того, як 16 серпня ухвалив рішення про надання політичного притулку Асссанжу, який переховується на території посольства цієї країни в Великобританії. Влада Великобританії, у свою чергу, заявила, що перешкодить Ассанжу залишити країну.

В Союз південноамериканських націй входять 12 стан-членів, зокрема Аргентина, Болівія, Бразилія, Венесуела, Колумбія та Перу. Ще дві країни - Мексика і Панама - мають статус спостерігачів.

Планується, що рішення Еквадору надати притулок Ассанжу на позачерговій зустрічі обговорять і міністри закордонних справ Організації американських держав (ОАД), до складу якої входять 35 країн Північної та Південної Америк. Зустріч має відбутися 24 серпня в Вашингтоні.

Джуліана Ассанжа, який заснував сайт Wikileaks, що спеціалізується на публікації секретної інформації, заарештували у Великобританії в грудні 2010 року за запитом правоохоронних органів Швеції, де проти нього було висунуто звинувачення в сексуальних домаганнях. Ассанж і його прихильники заявили, що справа була сфабрикована, а влада Швеції намагається домогтися його екстрадиції для того, щоб потім передати в руки США, де засновнику Wikileaks загрожують звинувачення в розголошуванні державних секретів. Захист Ассанжа намагався домогтися заборони на його видачу владі Швеції, проте програв у британських судах всіх інстанцій. З червня 2012 року Ассанж переховується в посольстві Еквадору в Лондоні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram