ГоловнаСвіт

Учені виявили на Філіппінах блакитнооких сов

Дослідження, унаслідок якого виявлено нові види птахів, тривало близько десяти років.

Учені виявили на Філіппінах блакитнооких сов
Иглоногая сова
Фото: Lenta.ru

Учені  виявили на Філіппінах два нових види голконогих сов.

Нові види сов - камігінська голконога сова і себунська голконога сова - були виявлені, відповідно, на території острівних провінцій Камігін і Себу.

Камігінська сова вирізняється тим, що має очі сіро-блакитного кольору, які раніше ніколи не зустрічалися в сов. Ще однією особливістю цього виду є вокалізація - голосові сигнали цих птахів значно відрізняються від сигналів сов, які мешкають на острові Мінданао, який знаходиться неподалік від Камігіну.

Другий новий вид також вирізняється вокалізацією. За словами однієї з учасниць дослідження, професорки зоології Мічиганського університету Пем Расмусен, саме вивчення голосів птахів дозволило вченим зробити висновок про те, що вони належать до невідомих видів.

"Сови не можуть навчитися кричати, їхні крики запрограмовані в ДНК, і вони використовують голос, щоб приваблювати партнерів для спаровування або охорони своєї території. Оскільки голоси цих сов дуже відрізнялися від усього, що нам відомо, ми зрозуміли, що це нові види" , - заявила Расмусен.

Дослідження, результатом якого стало виявлення нових видів птахів, тривало близько десяти років. У команду вчених, які працювали на Філіппінах, входили орнітологи з Мічиганського університету, таких наукових організацій, як Birdtour Asia і Oriental Bird Club, а також співробітники Фонду охорони біологічного різноманіття Філіппін.

Рід голконогих сов налічує близько 20 видів, які мешкають переважно у джунглях Південно-Східної Азії. Один вид голконогої сови - Ninox scutulata - живе в Росії, на Далекому Сході.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram