ГоловнаСвіт

Deutsche Bank запідозрили у відмиванні іранських грошей

Розслідування перебуває на початковому етапі, зазначили в міністерстві юстиції США.

Deutsche Bank запідозрили у відмиванні іранських грошей

Прокуратура США розпочала перевірку Deutsche Bank і кількох інших великих банків за підозрою в незаконній співпраці з Іраном, яка порушила американські санкції.

Банк підозрюють у здійсненні багатомільярдних угод, укладених від імені іранських контрагентів через філії у США до 2008 року. У міністерстві юстиції США заявили, що розслідування перебуває на початковому етапі, і зараз немає підстав припускати, що банк порушував американське законодавство після 2008 року.

Представник Deutsche Bank відмовився прокоментувати факт перевірки, однак при цьому він зазначив, що ще 2007 року керівництво вирішило відмовитися від нових договорів із контрагентами в таких країнах, як Іран, Сирія, Судан і Північна Корея, а наявні на той момент домовленості - згорнути в міру можливостей.

Перевірка Deutsche Bank стала черговим епізодом у розслідуванні діяльності найбільших світових кредитних організацій, яких підозрюють у переказуванні коштів від імені іранських контрагентів. Прокурори припускають, що банки здійснювали незаконні операції після того, як 2008 року ліквідували лазівку в американському законодавстві, що раніше дозволяла їм діяти, оминаючи фінансові санкції Вашингтона.

2009 року влада США розпочала розслідування діяльності п'яти іноземних банків за підозрою в тому, що вони проводили іранські гроші через свої філії в Америці. Під підозрою опинилися ABN Amro, Barclays, Credit Suisse, Lloyds і ING.

14 серпня британський банк Standard Chartered, звинувачений американськими фінансовими регуляторами в незаконних операціях з іранськими компаніями, погодився виплатити штраф у розмірі 340 мільйонів доларів. Так банк уклав угоду з Департаментом фінансових послуг штату Нью-Йорк, і це дозволило йому уникнути судового розгляду.

Протягом останнього десятиліття США і їхні союзники посилювали санкції проти іранських банків і державних установ. Обмеження вводили, щоб змусити Іран зупинити проекти зі збагачення урану, які США вважає незаконними. Тегеран наполягає, що розвиває програми з мирною метою, але відмовляється надати ООН дані про роботу ядерних центрів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram