ГоловнаСвіт

США спростували зацікавленість у затриманні Ассанжа

Засновник WikiLeaks вважає справу проти себе політичним замовленням.

США спростували зацікавленість у затриманні Ассанжа

Держдепартамент США категорично спростував свою участь у переслідуванні засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа.

Нуланд відмовилася коментувати конфлікт навколо посольства Еквадору в Лондоні, де переховується Ассанж, назвавши це справою винятково Великобританії, Швеції та Еквадору. Вона також заявила, що "повністю заперечує" зацікавленість США в переслідуванні Ассанжа і констатувала, що немає жодної інформації, яка підтверджує факт тиску на Лондон з боку Вашингтона.

При цьому Нуланд відмовилася розповідати про ставлення влади США до діяльності Ассанжа на чолі WikiLeaks. "Я не буду вдаватися в подробиці його легальної чи нелегальної діяльності, що стосуються часу до моменту, коли він опинився в будівлі посольства Еквадору", - сказала прес-секретар.

16 серпня Еквадор оголосив, що готовий надати Ассанжеві політичний притулок. Коментуючи цей факт, голова МЗС Еквадору назвав звинувачення, висунені Ассанжу у Швеції, сміховинними. У відповідь МЗС Швеції викликало для пояснень посла Еквадору.

За день до цього Великобританія пригрозила позбавити будівлю посольства Еквадору в Лондоні дипломатичного статусу, що дозволило б британським силовикам затримати Ассанжа й екстрадувати його у Швецію. Еквадор назвав цей варіант розвитку подій неприйнятним і виразно ворожим. 16 серпня голова британського МЗС Вільям Хейґ запевнив, що Лондон готовий чекати на досягнення компромісу протягом "розумного" часу і наразі не планує штурму посольства. Утім, біля будівлі посольства чергують і поліцейські, і прихильники Ассанжа.

У Швеції уродженець Австралії Джуліан Ассанж є фігурантом кримінальної справи про сексуальні злочини, в рамках якої Стокгольм зажадав його екстрадиції й отримав згоду британської влади. Сам засновник WikiLeaks вважає справу проти себе політичним замовленням. Ассанж і його прихильники побоюються того, що після екстрадиції у Швецію австралійця можуть передати США.

Проект Ассанжа WikiLeaks раніше спровокував різко негативну реакцію з боку американських спецслужб і військових. Один з головних інформаторів WikiLeaks у США рядовий Бредлі Меннінг був заарештований 2010 року і звинувачений у скоєнні двох десятків злочинів, включно зі сприянням ворогові. За законами США, Меннінгу може загрожувати смертна кара.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram