ГоловнаСвіт

Еквадор надав Ассанжу політичний притулок

Рішення еквадорської влади загрожує напруженими відносинами країни з Великобританією.

Еквадор надав Ассанжу політичний притулок
Фото: EPA/UPG

Еквадор погодився надати політичний притулок засновникові WikiLeaks Джуліану Ассанжу, повідомляє Reuters.

Про рішення влади в четвер заявив міністр закордонних справ Еквадору Рікардо Патіньо наступного дня після того, як британська влада пригрозила взяти штурмом посольство Еквадору в Лондоні, якщо їм не видадуть Ассанжа. 16 серпня біля стін посольства зібралися прихильники Ассанжа, декількох із них затримала поліція.

"Еквадор вирішив надати політичний притулок Джуліану Ассанжу у відповідь на запит на ім'я президента", - заявив Патіньо на прес-конференції в Кіто.

Ассанж переховується в посольстві Еквадору в Лондоні з 19 червня. Він попросив політичного притулку в Еквадору в червні 2012 року після рішення британського суду про його екстрадицію до Швеції, де проти нього порушено кримінальну справу про зґвалтування. Ассанж вважає, що Швеція видасть його США, де йому пред'явлено звинувачення в розголошенні секретної інформації та шпигунстві.

Раніше британська влада заявляла, що рішення Еквадору про надання притулку Ассанжу ніяк не позначиться на його долі й пригрозили позбавити посольство дипломатичного статусу. Однак уряд Еквадору, своєю чергою заявив, що такий крок сприйматиме як ворожий і неприйнятний.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram