ГоловнаСвіт

Голова МЗС КНР зустрівся з посланцем Сирії

Китай закликає сирійський уряд і опозицію провести переговори.

Голова МЗС КНР зустрівся з посланцем Сирії
Ян Цзечи
Фото: EPA/UPG

Міністр закордонних справ КНР Ян Цзечі закликав представника президента Сирії Башара Асада Бутейна Шаабана, який прибув із візитом у Пекін, найближчим часом розпочати переговори з опозицією, повідомляє Reuters.

Ян "звернувся до сирійського уряду й опозиційних груп із закликом до діалогу та взаємодії, розпочати і просувати політичний процес переходу на чолі із сирійським народом, аби країна вийшла зі свого нинішнього скрутного становища якомога швидше", - сказано в заяві МЗС КНР на сайті (http://www.fmprc.gov.cn/rus/).

Міністр також зазначив, що Дамаску слід вжити заходів для задоволення потреб людей "у змінах". Крім того, він сказав Шаабану, що Китай "вкрай стурбований" ситуацією в Сирії, зазначає МЗС.

Нагадаємо, Бутейн Шаабан - радник Асада, який служить прес-секретарем уряду. 26 червня Євросоюз вніс Бутейна Шаабана в "чорний список" осіб, яким заборонено в'їзд у країни ЄС і чиї активи в Європі були заморожені.

"Сирійський уряд має вжити практичних заходів для задоволення розумних вимог людей, які стосуються змін і дотримання їхніх особистих інтересів", - заявив Цзечі.

Згідно із заявою, міністр "сподівається, що сирійський уряд й опозиція будуть співпрацювати за посередництва міжнародної спільноти", і зазначає, що Китай, як і раніше, хоче реалізувати мирний план колишнього Генерального секретаря ООН Кофі Аннана.

Незважаючи на те, що на початку цього місяця Аннан оголосив про демісію з посади спецпредставника ООН і ЛАД з питань Сирії, Китай наполягає, що його пропозиції є найбільш життєздатним рішенням конфлікту в Сирії.

За даними правозахисників, за час 17-місячного конфлікту між повстанцями й урядовими військами в Сирії загинуло понад 20 тисяч осіб.

У заяві міністерства також процитовано слова Шаабана, який у відповідь заявив, що Сирія готова працювати з усіма сторонами, щоб припинити насильство і провести "змістовні" переговори з опозицією.

Раніше цього тижня МЗС КНР заявило, що розглядає можливість ще однієї зустрічі із сирійською опозицією, але нової інформації про ці плани не з'являлося.

Міністерство зазначило, що Ян сказав Шаабану про контакти Китаю із сирійськими опозиційними групами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram