ГоловнаСвіт

Японія депортує китайських активістів

Токіо і Пекін намагаються зберегти тісні економічні зв'язки.

Японія депортує китайських активістів
Фото: EPA/UPG

Уряд Японії ухвалив рішення не відправляти під суд заарештованих на спірному острові китайських активістів і депортувати їх на батьківщину, повідомляє Reuters з посиланням на агентство "Кіодо".

Офіційний Токіо наразі не підтвердив ці дані.

Нагадаємо, група з 14 китайців була затримана на острові Дяоюйтай (японською Сенкаку) у Східно-Китайському морі 15 серпня. Обидві країни оскаржують суверенітет над архіпелагом. Акція, під час якої сім активістів пробралися на берег і встановили китайський прапор на скелястому острові, була приурочена до 67-річчя капітуляції Японії в Другій світовій війні.

Берегова охорона, яка затримала активістів, була повідомлена про їх прибуття заздалегідь. Активістів звинуватили в незаконному перетині кордону.

Після арешту китайців Пекін заявив свій протест японській владі і висунув вимогу негайно звільнити своїх громадян. Проте Японія заявила, що поводитиметься з ними відповідно до місцевого законодавства.

На думку експертів, рішення Токіо вислати заарештованих китайців на батьківщину ставить за мету знизити напруженість у відносинах між країнами. Крім того, як вважають експерти, обидві країни напевно захочуть налагодити відносини, враховуючи їх тісні економічні зв'язки.

"Але коли виникають питання, що торкаються націоналізму, є аспекти, які політики не можуть контролювати. Проблеми не будуть вирішені автоматично і необхідні обережні відповіді", - зазначив професор Токійського університету Акіо Такахара, перш ніж з'явилася новина про те, що активісти будуть депортовані.

Інший дипломатичний скандал, що також стався напередодні, торкнувся відносини Японії та Південної Кореї. Президент Південної Кореї Лі Мен Бак заявив, що правлячий імператор Японії Акіхіто повинен попросити щирі вибачення за роки колоніального панування, якщо він хоче відвідати Сеул. Проте Японія з подивом сприйняла цей випад, оскільки імператор не планував відвідувати Південну Корею. Крім того, в середу група південнокорейських громадян висадилася на островах Ліанкур (Токто корейською, Такесіма японською), приналежність яких є предметом суперечок між Токіо і Сеулом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram