ГоловнаСвіт

Норвегія зажадала переглянути підсумки Олімпіади 1904 року

Якщо МОК погодиться з доводами вчених, то Еріксен і Хансен стануть першими олімпійськими чемпіонами в історії Норвегії.

Норвегія зажадала переглянути підсумки Олімпіади 1904 року
Бернхафф Хансен
Фото: Lenta.ru

Норвезькі історики Том Шанк і Арільд Г'єрде звернулися в Міжнародний олімпійський комітет (МОК) з проханням переглянути громадянство двох борців, які виграли "золото" на Іграх 1904 року в Сент-Луїсі.

На Олімпіаді в Сент-Луїсі в борцівському турнірі брали участь 42 спортсмени, і, відповідно до загальноприйнятої версії, всі вони представляли США. Багато європейських атлетів не зуміли приїхати на Ігри через дорожнечу квитків та інші витрати.

У ваговій категорії до 71,7 кілограма олімпійським чемпіоном став Чарльз Еріксен, у вазі понад 71,7 кілограма - Бернгафф Хансен. Норвезькі історики повідомили, що мають документи, згідно з якими обидва борці на момент Ігор не мали американського громадянства. Еріксен і Хансен емігрували у США з Норвегії, тому їхні золоті медалі слід записати на рахунок саме Норвегії.

Якщо МОК погодиться з доводами вчених, то Еріксен і Хансен стануть першими олімпійськими чемпіонами в історії Норвегії. Наразі вважається, що перші золоті медалі норвезькі спортсмени завоювали на Іграх 1908 року в Лондоні. Усього на рахунку норвезьких атлетів - 55 нагород вищої проби на літніх олімпіадах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram