ГоловнаСвіт

Південнокорейський лідер закликав КНДР розглянути можливість "перетворень"

Китай розвиватиме економічні зони з Північною Кореєю.

Південнокорейський лідер закликав КНДР розглянути можливість "перетворень"
Ли Мен Бак
Фото: EPA/UPG

Президент Південної Кореї Лі Мьон Бак у середу заявив, що Північна Корея повинна дивитися в обличчя реальності і розглянути можливість "перетворень", додавши, що Сеул стежитиме за змінами в КНДР.

Про це повідомляє Reuters.

Коментарі Лі увійшли у телезвернення з нагоди визволення Кореї від японського колоніального панування 1910-1945 років.

Нагадаємо, молодий лідер Північної Кореї Кім Чен Ин планує здійснити реформи, а саме - частково відмовитися від планової економіки.

"Пхеньян також перебуває в ситуації, коли він повинен дивитися в обличчя реальності і розглянути можливість перетворень", - сказав Лі, очевидно, посилаючись на економіку північного сусіда, яка протягом багатьох років перебуває в стані занепаду і навіть у роки гарних урожаїв не здатна прогодувати 24-мільйонне населення.

"Ми будемо уважно стежити за можливими змінами", - зазначив Лі.

Кім Чен Ин успадкував владу після раптової смерті свого батька в грудні 2011 року. Образ нового лідера КНДР різко контрастує з образом його батька. Цього місяця Кім Чен Ин сказав головному спонсору КНДР - Китаю, що його пріоритетом є розвиток економіки та поліпшення рівня життя в державі.

Нагадаємо, у вівторок уряд Китаю підписав із КНДР договір про участь у двох вільних економічних зонах (ВЕЗ). Державне інформаційне агентство КНДР ЦТАК заявило в середу, що країни також домовилися "позитивно сприяти" розвитку СЕЗ Віхвадо і провести наступний раунд переговорів у Пхеньяні в першій половині наступного року. Як повідомляють, зараз дядько Кім Чен Ина, Чан Сон Тхек, якого часто вважають реальною владою в КНДР, перебуває з офіційним візитом у Китаї, щоб обговорити ці плани й інші способи співпраці між двома сусідами.

Лі також закликав Північну Корею дотримуватися резолюції ООН, спрямованої на стримування ядерних амбіцій Пхеньяна.

"Денуклеаризація Корейського півострова була узгоджена між Північною і Південною Кореєю... Вона повинна строго дотримуватися, оскільки вона також є міжнародним зобов'язанням за резолюцією Ради Безпеки ООН. Зважаючи на це, Південна Корея разом із міжнародною спільнотою готова і хоче допомогти Північній", - наголосив Лі.

Економічні труднощі Північної Кореї зросли через санкції ООН, запроваджені після того, як Пхеньян провів ядерні випробування, порушивши норми міжнародного попередження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram