ГоловнаСвіт

Створення буферної зони в Сирії складно реалізувати, - посол США

У вихідні США і Туреччина обговорили можливості допомоги повстанцям.

Створення буферної зони в Сирії складно реалізувати, - посол США
Фото: EPA/UPG

Посол США в Туреччині Френсіс Річіардоне заявив, що є серйозні правові та практичні перешкоди для створення буферної або безпольотної зони в Сирії, повідомляє Reuters.

Держсекретар США Гілларі Клінтон заявила в суботу, що США і Туреччини розглядають усі заходи надання допомоги сирійським повстанцям, які ведуть боротьбу за повалення президента Башара Асада, зокрема питання про безпольотні зони.

Безпольотна зона, заснована НАТО, допомогла лівійським повстанцям скинути Муаммара Каддафі минулого року. Але Сполучені Штати і їхні європейські союзники не бажають збройно втручатися в 17-місячний сирійський конфлікт.

Річіардоне заявив, що такі питання, як створення безпольотної зони, або буферної зони, в Сирії легко обговорювати, але доволі складно реалізувати.

"Звичайно, ми повинні розглянути ці питання. Утім, наші обговорення цих питань із Туреччиною не повинні передбачати, що ми беремо на себе зобов'язання зі створення таких зон. Є серйозні правові та практичні перешкоди для цього", - цитує Річіардоне турецька газета Taraf.

"Ми будемо працювати над темами фазового переходу і буферної зони в Раді Безпеки ООН, відповідно до міжнародного права", - заявив посол.

Після переговорів із міністром закордонних справ Туреччини Ахметом Давутоглу в суботу Клінтон заявила журналістам, що США і Туреччина повинні взятися за докладне планування того, як допомогти повстанцям і покласти край насильству в Сирії. На питання про те, чи розглядали під час переговорів опцію про введення безпольотної зони над територією Сирії, Клінтон сказала, що це можливий варіант.

Вважають, що зараз заколотники отримують зброю із Саудівської Аравії та Катару, а США надають повстанцям тільки дипломатичну допомогу.

Вашингтон вважає Туреччину - одного з найбільш різких критиків Асада - ключовим гравцем і в підтримці опозиції в Сирії, і в плануванні "неминучого краху правління сирійського лідера", як кажуть американські чиновники.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram