ГоловнаСвіт

Сирія: авіаударом пошкоджено лікарню в Алеппо

Human Rights Watch вважає напад порушенням міжнародного права.

Сирія: авіаударом пошкоджено лікарню в Алеппо
Архивное фото
Фото: EPA/UPG

Унаслідок авіаудару сирійської авіації, який припав на лікарню в контрольованому повстанцями районі Алеппо, поранено одну особу, повідомляє Reuters.

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch (HRW) назвала цей напад порушенням міжнародного права.

Журналісти Reuters бачили принаймні дві дірки в стінах лікарні, а також стверджують, що серйозні пошкодження завдано чотирьом поверхам лікарні Al Shifaa.

"Якби ми затрималися ще на п'ять хвилин, то загинули б", - сказав лікар, який назвався доктором Юнес. Він сказав, що за кілька хвилин до атаки проводив операцію на п'ятому поверсі будівлі.

Юнес також сказав, що під час атаки в лікарні було 15 пацієнтів, яких згодом перевели в інші медустанови.

Доктор Юнес заявив, що 90% пацієнтів, які потрапляють до лікарні, є цивільними особами, котрі отримали кульові поранення або були поранені осколками.

"Справжня команда лікарів, які працювали в цій лікарні, все залишила, їх замінили ми, волонтери", - зазначив він.

Посилаючись на персонал лікарні, опитаний на місці події, HRW заявила, що під час двох нападів на лікарню - 12 серпня і 14 серпня - в будівлі не було повстанців, а безпеку забезпечували тільки декілька озброєних охоронців.

"На четвертому поверсі медичного закладу, Human Rights Watch побачила залишки близько десятка ракет S-5. Ці ракети запускають із літаків із діапазоном від трьох до чотирьох кілометрів", - ідеться в заяві організації.

"Усі лікарні - чи то цивільні, чи то військові - перебувають під спеціальним захистом міжнародного гуманітарного закону, відомого як "закон війни". Вони не можуть ставати мішенню, навіть якщо їх використовують для лікування ворожих бійців", - заявила HRW.

Відповідно до Женевських конвенцій лікарні залишаються захищеними, якщо їх не "використовують для здійснення ворожих актів, які виходять за межі їх гуманітарних функцій, наголошено в заяві HRW.

"Лікарні, медики і машини швидкої допомоги не повинні піддаватися нападу, - сказав дослідник Human Rights Watch із надзвичайних ситуацій Оле Солванг. - В Алеппо сирійський уряд нехтує цим принципом міжнародного права".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram