ГоловнаСвіт

Прем'єр-міністр Індії назвав економічне зростання проблемою нацбезпеки

Застій в європейській економіці дається взнаки Індії, - Манмохан Сінгх.

Прем'єр-міністр Індії назвав економічне зростання проблемою нацбезпеки
Фото: polblog.ru

Прем'єр-міністр Індії Манмохан Сінгх, попереджаючи про те, що відсутність політичного консенсусу стримує розвиток третьої за величиною економіки Азії, заявив, що політики повинні розглядати економічне зростання Індії як питання національної безпеки.

Про це повідомляє Reuters.

Сінгх налаштований оптимістичніше від багатьох економістів, прогнозуючи зростання економіки більш ніж на 6,5% цього року, але зазначає, що для того, щоб подолати злидні в країні, необхідно набагато більше.

"Якщо ми не збільшимо темпи економічного зростання в країні... це, безумовно, вплине на нашу національну безпеку", - сказав він у своїй промові з нагоди 65-річчя незалежності Індії від Великобританії.

Сінгх не вдавався в деталі, але деякі аналітики попереджають про можливі соціальні заворушення в тому випадку, якщо Індія не зможе задовольнити зростаючі потреби. Союзники блокують реалізацію додаткових ринкових реформ, запропонованих 79-річним Сінгхом, якому приписують лібералізацію економіки Індії 1990-х.

Незважаючи на різкий спад минулого року Індія залишається однією з найбільш швидкозростаючих у світі економік, але економісти кажуть, що вона повинна розширюватися ще швидше, щоб створити робочі місця для мільйонів людей, які досягнуть працездатного віку протягом найближчих кількох років.

"Щодо створення умов всередині країни для швидкого економічного зростання, то я вважаю, що ми не в змозі досягти цього через відсутність політичного консенсусу", - підкреслив Сінгх у своєму щорічному виступі в День незалежності.

Сінгх сказав, що застій у європейській економіці також дається взнаки Індії, яка експортує в зону євро.

Минулого року через відсутність підтримки з боку партнерів по коаліції і членів його власної партії, Сінгх змушений був призупинити дію реформи, яка передбачала можливість відкривати в Індії іноземні супермаркети. Крім того, були припинені такі реформи, як скорочення субсидій на паливо.

Індія бореться зі спадом іноземних інвестицій та промислового виробництва, зяючим бюджетним дефіцитом і дефіцитом поточного рахунку, високою інфляцією і слабкою рупією. Ці проблеми посилюються посухою.

Кілька науково-дослідних організацій, враховуючи рейтингове агентство Moody's, останнім часом знизили свої прогнози щодо зростання індійської економіки до 5,5%, що буде найнижчим показником в країні за останнє десятиліття.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram