ГоловнаСвіт

ЄС має намір скоротити політичні контакти з Білоруссю

У литовському МЗС кажуть, що подальше партнерство залежатиме від дій білоруської влади.

ЄС має намір скоротити політичні контакти з Білоруссю

Євросоюз має намір скоротити політичні контакти з Білоруссю.

Про це повідомили в прес-службі Міністерства закордонних справ Литовської Республіки.

Згідно з інформацією, 14 серпня в МЗС Литви було викликано білоруського посла Володимира Дражина, якому була висловлена позиція Євросоюзу в зв'язку з відмовою Білорусі продовжити акредитацію послу Швеції та рішенням вислати з Мінська інших шведських дипломатів.

"Держави-члени ЄС домовилися про єдину позицію щодо таких дій білоруської влади. В ході зустрічі було відзначено, що рішення білоруського уряду вислати шведських дипломатів вплине не тільки на двосторонні відносини між Швецією та Білоруссю, а й на відносини всього ЄС з Білоруссю. Беручи до уваги останні дії Білорусі, Євросоюз має намір скоротити політичні контакти з Білоруссю", - йдеться в повідомленні.

При цьому в МЗС Литви зазначили, що розраховують на подальший розвиток відносин з Білоруссю.

"Литва і ЄС в цілому зацікавлені в підтримці нормальних дипломатичних відносин з Білоруссю і розвитку співробітництва в рамках програми "Східне партнерство", а нормалізація відносин між Білоруссю і ЄС залежить від подальших дій Мінська", - підкреслили в МЗС Литви.

Нагадаємо, 4 липня білоруський кордон непомітно для ППО перетнув легкомоторний шведський літак. Над Івенцом і околицями Мінська з літака були скинуті плюшеві ведмеді з плакатами на підтримку свободи слова в Білорусі.

1 серпня білоруська влада повідомила Швецію про непродовження акредитації послу в Білорусі Стефану Ерікссону. Дипломата звинуватили в деструктивній діяльності.

У відповідь шведська сторона заявила, що не прийме нового посла Білорусі, і рекомендувала двом співробітникам білоруського посольства залишити Стокгольм.

8 серпня МЗС Білорусі оголосив про відкликання всіх співробітників білоруського посольства в Стокгольмі. Шведській стороні рекомендовано вжити аналогічні заходи і відкликати всіх своїх дипломатів з Мінська до 30 серпня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram