ГоловнаСвіт

МЗС РФ: російсько-американські відносини постраждають через санкції проти Ірану

Країни Заходу підозрюють Тегеран у розробці ядерної зброї під прикриттям програми мирного атома.

МЗС РФ: російсько-американські відносини постраждають через санкції проти Ірану
Фото: www.tatar-inform.ru

Відносини РФ і США можуть постраждати, якщо під американські санкції проти Ірану підпадуть компанії з РФ, зазначено в коментарі заступника офіційного представника МЗС РФ Марії Захарової у зв'язку з новими односторонніми санкціями США проти Ірану.

"У Вашингтоні повинні також усвідомлювати те, що наші двосторонні відносини серйозно постраждають, якщо під дією американських рестрикцій опиняться російські господарські оператори, які взаємодіють із партнерами з Ірану суворо відповідно до вимог нашого законодавства та резолюцій СБ ООН", - ідеться в документі.

За словами Захарової, в МЗС РФ звернули увагу на черговий набір антиіранських санкцій, схвалений американським конгресом і 11 серпня цього року введений президентом США.

"Мова про нові рестриктивні заходи не тільки проти Ірану, але й тих, що зачіпають зарубіжні компанії та осіб, котрі співпрацюють із ними, у тому числі в сфері видобутку та транспортування вуглеводнів, нафтохімії, фінансовому та страховому секторах. У хід знову пустили погрози арешту власності таких "порушників" у США і блокування їхніх рахунків в американських банках. У зв'язку з цим наголошуємо, що Росія строго дотримується тих обмежень на взаємодію з Іраном, які встановлені Радою Безпеки ООН. Ми, однак, не визнаємо численних санкцій, які самочинно вводить Вашингтон під приводом заклопотаності іранською ядерною програмою і які грубо суперечать міжнародному праву", - наголосила Захарова.

За її словами, в російському МЗС неодноразово вказували, що безперервне нарощування тиску на Тегеран і висунення ультиматумів тільки підриває шанси на врегулювання ситуації довкола ядерної програми Ірану, руйнує переговорний процес.

"Односторонні санкції завдають відчутного удару по єдності "шістки" міжнародних посередників, що займаються цією проблемою", - зауважила вона.

США і низка інших країн Заходу підозрюють Іран у розробці ядерної зброї під прикриттям програми мирного атома. Тегеран усі звинувачення відкидає, заявляючи, що його ядерна програма спрямована винятково на задоволення потреб країни в електроенергії.

Як повідомляли раніше, США готові підтримати Ізраїль у разі атаки на Іран.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram