ГоловнаСвіт

Ізраїль: переговори щодо іранської ядерної програми провалилися

Перший віце-прем'єр ізраїльського уряду готовий надати Тегерану "кілька тижнів" для припинення ядерних розробок.

Ізраїль: переговори щодо іранської ядерної програми провалилися
Данни Аялон
Фото: EPA/UPG

Перший віце-прем'єр уряду Ізраїля Данні Аялон заявив, що переговори "шістки" міжнародних посередників з Іраном про його ядерну програму повністю провалилися, повідомляє The New York Times.

"Ці країни повинні якомога швидше оголосити, що переговори ні до чого не привели", - заявив Аялон, додавши, що якщо Іран після такої заяви не припинить збагачення урану, "стануть можливі будь-які варіанти", маючи на увазі військове вирішення проблеми.

Віце-прем'єр також вважає, що для припинення ядерних розробок Тегерану потрібно відвести "кілька тижнів, не більше за те".

За словами оглядача впливової ізраїльської газети "Маарів" Бена Каспіта, бомбардування Ірану вже перетворилася на тему, яка псує нерви ізраїльським громадянам та іноземним партнерам країни.

"Керівники країни, можливо, розбомблять Іран лише для того, щоб довести власну серйозність", - зазначив Каспіта.

Тим часом уряд прем'єра Біньяміна Нетаньяху відзвітував про успіхи в справі зміцнення громадянської оборони країни, де, за словами прем'єра, досягнуті "значні поліпшення".

Чутки про те, що Ізраїль може нанести по Ірану військовий удар поширилися наприкінці 2011 року, а зараз трохи вщухли. Цьому сприяли новини про громадянську війну в Сирії, на які останнім часом перекинувся інтерес світової спільноти. Адміністрація Барака Обами кілька разів заявляла, що атака на Іран може бути лише останньою мірою впливу на цю країну. Однак США готові підтримати Ізраїль у разі атаки на Іран.

Нагадаємо, що прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху і міністр оборони Ехуд Барак хотіли б атакувати ядерні об'єкти Ірану восени цього року, але наразі не знаходять підтримки у командування армії і спецслужб.

Іран відкидає звинувачення Ізраїлю в спробах розробити ядерну зброю, заявляючи, що дослідження в галузі атомної енергії мають виключно мирний характер. Крім того, Тегеран заявив, що Іран завдасть відповідного удару у разі нападу якоїсь країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram