ГоловнаСвіт

Теракту, влаштованому Брейвіком, можна було запобігти, - експерти

Вирок терористові буде винесено 24 серпня.

Теракту, влаштованому Брейвіком, можна було запобігти, - експерти
Фото: EPA/UPG

У доповіді комісії з розслідування теракту, скоєного "норвезьким стрільцем" Андерсом Брейвіком 22 липня 2011 року в Осло і на острові Утойя, сказано, що теракти можна було зупинити значно раніше - за умови правильної організації роботи правоохоронних органів.

22 липня минулого року Андерс Брейвік улаштував вибух в урядовому кварталі норвезької столиці, внаслідок чого загинули вісім осіб, після чого зчинив стрілянину в молодіжному таборі Робітничої партії Норвегії на острові Утойя, де загинули 69 осіб. Одразу після цих подій уряд Норвегії створив спеціальну комісію з розслідування теракту. Свої висновки комісія оприлюднила в понеділок у доповіді, яка містить 482 сторінки.

"Атаці Брейвіка на урядовий квартал можна було запобігти завдяки чинним на той момент заходам безпеки. Комісія дійшла висновку, що Андерса Берінга Брейвіка могли затримати раніше, ніж це сталося. Більш ефективні дії поліції були можливі", - сказано в доповіді.

Члени комісії також вказали на слабкі місця та помилки в роботі спецслужб і правоохоронних органів. У доповіді зазначено, що поліція могла прибути на острів Утойя раніше і так запобігти загибелі багатьох людей, якби взаємодію поліції із цивільними службами, що мали необхідні плавальні засоби, було відпрацьовано ефективніше.

Вирок Брейвікові буде винесено 24 серпня. Терористові загрожує тюремне ув'язнення на термін до 21 року або примусове лікування в психіатричній клініці. Варто зазначити, що адвокат Брейвіка зажадав для свого підзахисного якомога м'якшого покарання і заявив, що він повинен бути визнаний осудним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram