ГоловнаСвіт

ООН заявляє, що рівень насильства в Сирії зростає

Мандат спостерігачів ООН закінчується 19 серпня.

ООН заявляє, що рівень насильства в Сирії зростає
Бабакар Гайя
Фото: EPA/UPG

Глави спостерігачів ООН в Сирії генерал Бабакар Гайя заявив, що по всій країні зростає рівень насильства, і звинуватив армію президента Башара Асада і повстанців в ігноруванні важкого становища цивільного населення.

Про це повідомляє Reuters.

"Цілком очевидно, що рівень насильства в багатьох частинах Сирії зростає", - сказав Гайє журналістам у Дамаску.

"Невибіркове застосування важких озброєнь з боку уряду і цільові атаки з боку опозиції в містах призводять до високої смертності серед мирних жителів. Я глибоко шкодую, що жодна з сторін не зробила пріоритетом потреби громадян", - підкреслив генерал.

Правозахисники кажуть, що за час 17-го місячного конфлікту між повстанцями і урядовими військами загинули близько 20 тисяч осіб.

Мандат спостерігачів ООН, першочерговим завданням якої було спостереження за припиненням вогню в квітні, чого в результаті так і не відбулося, закінчується 19 серпня. Їх число вже скоротилася з 300 осіб до 100, оскільки ескалація насильства в країні перешкоджає їх роботі. Так, 31 липня зазнав нападу кортеж самого Бабакара Гайя.

"Але решта 100 спостерігачів, разом з нашими цивільними колегами, діятимуть до останньої хвилини", - підкреслив Гайє.

"Я закликаю сторони припинити військові дії і прийти до столу переговорів", - резюмував він і додав, що він і його колеги особисто зверталися з цим закликом до уряду і сирійської опозиції за кордоном.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram